Божидар Темелков е най-добрият роден джудист в категория до 66 килограма при мъжете. На едва 21 години е 61-ви в световната ранглиста. Двукратен световен шампион е в друг спорт – самбо. Признава, че в него може да победи всеки, но липсата на олимпийско признание е главната причина да го остави встрани към този момент.

Миналият уикенд завърши седми на Европейската отворена купа по джудо за мъже в София, престижно състезания на много високо ниво. Тепърва му предстоят много тежки препятствия по пътя към Олимпийските игри в Токио 2020. Пътят е трънлив, но това прави всяка победа още по-сладка. Влизаме в обувките на Божидар Темелков – какво е да си професионален спортист, какво харесва, какво чете и още…

На турнира имаше и шоу програма с традиционни български танци
Какво беше усещането на Европейската купа и какви са твоите впечатления от турнира?

Турнирът беше изключително добре организиран с огромна конкуренция. Целта ми беше медал, но за съжаление не успях да зарадвам публиката и себе си… останах на седмо място в крайното класиране. Радвам се, че имаше много хора в залата, които ни подкрепяха и в двата дни.

В действие чуваш ли виковете на хората от публиката, които ти „дават указания“, или от адреналина това няма как да се случи?

Вече имам доста състезания зад гърба си и съм фокусиран изцяло върху указанията на треньора ми. Случва се от време на време да чуя и възгласи от публиката и това ми действа стимулиращо.

Победата му в Тел Авив този януари
Как се мотивираш преди мач?

Малко хора знаят това за мен (смее се). Всъщност, за разлика от повечето ми колеги, които си пускат Еминем или 50 Cent, аз слушам Краси Радков и така излизам отпуснат и без напрежение на татамито. Огромен фен съм му и го уважавам много като комик и човек.

А кои са любимите ти изпълнители? Някой по-специален спомен от концерт?

Един от любимите ми изпълнители е Слави Трифонов и колегите му от Ку-ку Бенд. Харесвам всичките им песни, но за съжаление винаги се разминавам с концертите им заради някое състезание.

Наистина се изискват много лишения… Ходиш ли често на кино и какви филми обичаш да гледаш?
Да, обичам да ходя на кино в свободното си време. Харесвам всички жанрове, освен фантастика и страшни филми.
Лишения и много труд – формулата зад успеха
Мит ли е, че професионалните спортисти рядко четат, остава ли ти време за книги?

Мит е. Доста от спортистите обичат да четат. Лично аз намирам мотивация в биографиите на популярни състезатели, интересно ми е как са стигнали до върха и историята им.

От всички места, на които си бил за някой турнир, къде остана най-впечатлен?

Професионалните спортисти рядко имат възможност и време да видят нещо повече от летището и залите в определен град… Много хора не се замислят. Харесвам руските републики и бившите. Там всичко е подредено.

За какво мечтае Божидар Темелков?

Божидар Темелков в спорта мечтае само и единствено за олимпийска титла. А извън него – да бъде добър баща и приятел!

За мечтите и любовта
Наскоро Мила Роберт в интервю за нашия сайт сподели какво мисли за любовта – а какво за теб значи „истинска любов“?

Когато съм напълно сигурен и разбера какво означава истинската любов – ще ви кажа (смее се).

Обещано! Пречи ли публичността и популярността на личния ти живот?

Ако е в рамките на нормалното – не. Но когато личният живот е по-интересен от професионалния за публиката, тогава имаме проблем.

Целият екип пожелава на младия джудист Божидар Темелков една лишена от контузии година, квота за Токио 2020, където да зарадва цяла България с медал. В личен план нека продължава да прави каквото му харесва, независимо от критиците!