Нека се върнем към октомври 2019 година. Такива неща се случват по цял свят, но това го видях с очите си и го давам за пример. Националният отбор на Англия гостува за мач с нашите в София. Седмица преди квалификацията в британските медии започва да се тръби как едва ли не българите сме най-големите расисти. На стадиона се очакват батални сцени…. част от „Васил Левски“ е покрита с огромни транспаранти на УЕФА за расово равенство.

Англичаните започнаха да провокират още от първите минути. Феновете им ни освиркаха химна, а след това крещяха, че сме „расистки к****та“. Не повече от двайсетина души са показали каквито и да било расистки действия, а мачът беше спиран два-три пъти. Футболистите им си изиграха театъра, който според мен беше режисиран. Предишния ден имаше пресконференция на Красимир Балъков и всички въпроси от „уважаваните британски журналисти“ бяха само и единствено свързани с темата расизъм.

Британците скалъпиха сензация от нищото и на следващия ден медиите на острова изригнаха със заглавия, че българите сме животни и т.н. Всички си спомняме и останалите подробности.

Паралелно с това, HBO и останалите големи платформи за онлайн стрийминг на сериали и кино започнаха да пускат заглавия тип „Пазителите“. В тях открито лошите герои са бели, а главните – тъмнокожи. В почти всички филми взе да се натрапва как ние – тези със светъл цвят на кожата, сме агресори и непрестанно малтретираме дори вербално останалите раси.

При престъпление на тъмнокож над бял реакцията в световните медии е една, а стане ли обратното – се надига вой до небесата. САЩ и расистки скандал са почти производни.

Няколко месеца инсценираната манджа с расизма къкреше на бавен огън.

И хоп – появява се видео в Twitter как въпросният Джордж Флойд е задушен до смърт от полицай. Почувствах се отвратително, когато го видях. Казах си – ето поредна полицейска жестокост в САЩ, където органите на реда често стигат до крайности. За мен това се случи, защото въпросният полицай е глупав, жесток, садист, но не защото е расист. Сигурно е пребивал с кеф и мексиканци, поляци и прочие.

В следващите дни всичко се разду и виждаме какво става. Някой (или група от хора) много добре изигра картите си през последните месеци и осъществи този расистки скандал в меката за подобно шоу – САЩ. Не знам докъде ще стигне, но играта изгрубява с всеки изминал ден. Трезвомислещите хора не се връзват, масата, обаче, бива подведена…

Слагаме многоточие по темата с пет филма, които оголват лицето на расизма и пътя до тази обсесия.