През 2006 г. фразата Me Too (Аз също) дава гласност на стотици жени, които споделиха пред света, че са били жертва на насилие. Един след друг се разкриха случаи на психологически и физически тормоз, извършени от мъже, заемащи високи постове и злоупотребили с властта си. През 2016 г. гръмна скандалът с главния изпълнителен директор на Fox News  – Роджър Ейлс, а една година по-късно сценарият за този инцидент беше изпратен в продуцентската компания на Чарлийз Терон. Грабната от историята, тя събира около себе си звезден екип. Така през 2019 г. излиза биографичната драма „Бомба със закъснител“, която разкрива токсичната атмосфера в медийната империя и престъпленията на нейния директор. Макар филмът да остана сравнително непопулярен в киносалоните, критиците го удостоиха с немалко номинации и награди, включително и с Оскар за грим.

Дългите крака продават

Fox News е медийна империя, в която има строга йерархия, разпределение по етажи и известни лица, които приветстват Америка от малкия екран. Мегън Кели (Чарлийз Терон) е водеща с „голяма уста“, която знае как да притисне политиците и да повдигне наболели въпроси. Гретхен Карлсон (Никол Кидман) е добър журналист, но е принудена да води едно неособено популярно предаване в най-слабото рейтингово време. Кайла Посписил (Марго Роби) е напориста млада жена, чиято мечта винаги е била да бъде водещ във Fox News. Те не са близки, но има нещо, което ги свързва, и това е шефът им –  Роджър Ейлс или по-точно – това, което е причинил на всяка една от тях. Една от дамите събира смелост да се изправи срещу него. Въпросът е дали другите ще я последват.

Сценарист на филма е Чарлс Рандолф, номиниран за „Оскар“ за „Големият залог”, а режисьор е Джей Роуч, който е зад камерата на драмата „Тръмбо“, посветена на „Ловът на вещици” в САЩ от началото на 50-те години.

И двамата имат опит и афинитет към належащи политически теми и запретват ръкави да разкажат историята за свалянето на Роджър Ейлс от власт. Повечето персонажи са реални личности, освен героинята на Марго Роби, която е събирателен образ на няколко жени. Сюжетът тече изключително динамично като напрегнат ден в телевизионно студио. Една от сцените показва форма на сексуален тормоз, която, макар да не е натуралистична, е особено мъчителна за гледане поради психологическата си тежест.

Актьорите правят филма

Историята е интересна, но проблемът не е изследван в дълбочина. Липсва по-категорична оценка на извършеното от Ейлс. Престъпленията са разкрити само на повърхността, без да бъдат повдигнати някои неудобни въпроси. Въпреки това „Бомба със закъснител има едно голямо предимство и това е прекрасният актьорски състав. Няма слаба роля и определено си личи с какво настървение актрисите пресъздават героините си. Никол Кидман е пряма и остра, а Чарлийз Терон е сякаш самата водеща Мегън Кели. Марго Роби показва своите драматични заложби и напълно заслужено е номинирана за „Оскар“. За правдоподобните превъплъщения сериозна роля изиграва и чудесната работа на екипа от гримьори.

„Бомба със закъснител“ е първият филм, който повдига въпроса около движението „Me Too“ и проправя пътя на бъдещи заглавия, които ще третират наболелия проблем. Актьорите са взели присърце работата си, историята е интересна и времето за гледане минава неусетно. Няма запомнящ се саундтрак, нито ефекти, но това, което грабва, е неговата взривяваща актуалност.