Не сте чували за Финиъс? Поне сте слушали Bad Guy и тялото ви още помни ритъма. А може би знаете за Били Айлиш много преди да има 5 милиард гледания в Youtube и да отвори нова музикална ниша. Стилът на момичето с морски очи e смес от алтернативен поп, инди поп и електропоп. Плейлисти със меланхолично-сантименталните ѝ тракове имат не само подрастващите, а всеки с повечко нюх към лирика. Тя споделя как клиповете рисуват страховете ѝ и пресъздават кошмарите като терапия. А цялата гротеска и визуална стимулация е с фон ангелско пеене и чутовен бит.

Били и Финиъс, гушнали Грами наградите, които обраха през януари. Той – за продуцент. Тя – за най-добър запис на годината, албум на годината, нов артист и песен на годината etc..

Мацката е нещо между малък гангстер и херувимче – земна и мила с феновете си, откровена без лимит, ексцентрична и талантлива. Брат ѝ (Финиъс О’Конъл), от своя страна, едва отскоро стана хитов. Нещо повече от рижав младеж, който акомпанира в бекграунда, пише текстове, продуцира и подкрепя Били безусловно. Ще кажете, че има хора, които обичат да творят в сенките, но случаят е друг. Той е екстровертният от двамата, цъфти по интервюта, пуска шегички и използва вниманието като държавник. Отговарящ на зодия Лъв и уверен тип с актьорски опит, Финиъс е намясто под прожектора, сякаш си е чакал мига. Не знам какво e средното IQ на тази рода, но влагат мисъл наравно с талант, а сарказмът им добавя 100 точки чар. Ягодово дайкири на плажа. Така се чувствам, слушайки:

Am I in your head half as often as you’re on my mind?
If I don’t make sense please, forgive me, I can’t sleep at night

Нищо не знаех за него, освен че името му звучи като феникс или прозвище на изтънчен граф. Буквално значи оракул. Не далеч от реалността все пак – хумор, поведение и присъствие на целунат от Бог. В сряда попаднах на Youtube канала на приятелката му, след три клипчета разбрах кого гледам. Вдъхнах наличното творчество и се разтопих на сити атоми. Събрах сърцето си, за да ви споделя за артист – еманация на шлифован талант. Как да спра да танцувам на новата му песен? Вътрешно. От онези късчета изкуство, които са прецизен рай, нищо да добавиш, нито да махнеш. Текст, който ти се ще сам да си писал.

You need a pick-me-up? I’ll be there in twenty-five. I like to push my luck. So take my hand, let’s take a drive. I’ve been livin’ in the future. Hopin’ I might see you sooner.

Чувственост, улично-книжовен език, романтика и майсторство. Тези четири думи описват уменията му и ги съчетава виртуозно. Нито един компонент от песните му не върви сам по себе си, както заедно, вероятно изпято и аранжирано от друг, щеше да е приятно, без да е шедьовър.

Бутиков комерс за всеки жаден

Афинитетът ми към горното парче не ми пречи да призная, че има по-добри текстове, но съвършенството е субективно. И все пак, залага на простичкото, съчетано добре. То е най-трудно, най-умно и право в целта – между ребрата и в ума, застинал от кеф.

22-годишният артист сподели при Джими Фелън, че Ocean eyes (а именно първата песен, с която Били проби), е събрала 1000 гледания за една вечер. Издигахме се бавно, добавя, по-полезно е така и повече се цени.

Има малка роля в „Glee“, няколко други гост-роли, участвал е в комедия и независим филм, в чийто саундтрак има намеса. Продуцирал е песни на Селена Гомез и Камила Кабело. Не спира да пише и да композира, добавя случайни звуци в песните, като например стържене от зъболекарска машинка или мелодия от светофарите по улиците на Австралия. Брилянтна идея, предвид, че последното изстрелва фамилията в Грами космоса с полученото парче (Bad guy). Масовата популярност ги превръща в бутиков комерс с нетрадиционни елементи. Макар че може да се спори дали стихотворения, изпети лирично на фона на catchy ритъм, е мейнстрийм. По-скоро говорим за мода от бъдещето.

С тези изумрудени очи променяш плана

Искате пикантен факт? Не сме жълта медия, но любопитството ни разравя света. Клаудия Сулевски, красивото влогър-гадже на Финиъс, споменато по-горе, е двойник на сестра му. Приликата е очеизвадна и катализира доста смели изказвания, стигащи до съмнение за кръвосмешение. Близостта между Били и Финиъс е образец за родниниски отношения. Освен подкрепа и неразделност, делят общ хумор и може да се впуснете в десетки клипчета с преживяванията им, заснети за социални профили, а тук има ранен техен дует. Дали е шокиращо влечението към някого, напомнящ член от семейството ти? Едва ли – голям процент хора се влюбват в партньори, досущ родителя от противоположен пол. Ще пропусна най-шантавата си теория, защото човешкият ум е странен лабиринт.

Вместо това ще прекарам още 3 минути, упоена от любовта между двама популярни творци. Клаудия рисува роза и паднал ангел, а Финиъс ги превръща в клип на песента, съчинена за нея. Както сам казва – „Написах тази песен за Клаудия в деня, в който я срещнах. Пратих ѝ я същата вечер“.

Angel е друго нежно парче, вдъхновено от чаровната дама – „Купих си къща, но ти си домът, към който се връщам“. Изказах ясно пристрастие, обаче и Дамян Дамянов би открил поетична стойност в тези текстове.