Заели сме се да ви резюмираме събития и новости, а днес има какво да очакваме. Слагаме мото „за всекиго по нещо“ и продължаваме напред с текста – към нов филм, книга, песен и бонус факт.

Педро Алмодовар и „Паралелни майки“

Алмодовар е златна мина – режисьор с отличителен стил, Оскар, Бафта, Златен глобус и кръстник на Пенелопе Круз в актьорския бизнес.

Става дума за един от най-добрите съвременни кинотворци, като освен добър в оформяне на визия, е сценарист и продуцент. Характерно за него е, че снима с любими актьори, които, също като Уди Алън, не се свени да повтаря. Творчеството му гравитира около женска драма, трагикомедия, социални проблеми и сексуални различия. Понякога забравя паник бутона и ни оставя да се стряскаме наволя, като в „Кожата, в която живея“. „Всичко за майка ми“, „Завръщане“, „Болка и величие“ са други негови заглавия.

Кадър от снимките на „Болка и величие“. Участието в него Антонио Бандерас определя като ролята на живота си.

Сега талантливият артист подготвя нов филм, като стана ясно, че се е излекувал от Covid-19, при това – бързо. С жар и нови сили, ще ни впусне в майчинска драма за две жени, родени в един и същ и ден, които водят паралелни животи. В главната роля е (ta-da) Пенелопе Круз, а снимките ще почнат през есента. Дано посткарантинният сценарий да е добър, а глобалното олюляване – овладяно. С теб сме, Педро.

„Период на изчакване“ на Селби младши

Пейчо Кънев ни поднася наготово Хюбърт Селби младши. Превеждайки с гордост покойния американски писател, той го сравнява с Буковски и Керуак. До момента няма негова книга на български и въпросният роман („Период на изчакване“) е публикуван в новия брой на списание „Съвременник“ (издателство „Труд“). Вероятно помните „Реквием за една мечта“ от 2000 г., мен ме държа будна до 5 сутринта. Та, сценарият е негов, книжният оригинал – също. А това е един от най-разтърсващите и зрелищни филми за наркотици, дълбок и плътен страх – съвсем равностоен на „Trainspotting“. Очакваме много от „Период на изчакване“, с тавтология или без.

Дара е „Ай-Ай“

След фурора си в X Factor, всички раздвижени парчета и една меланхолична песен („Недей“), Дара изненада приятно феновете на „Като две капки вода“. Или иначе казано – всички. „Ама, тя всъщност може да пее„, възкликнаха жените, които считат красотата за основно бижу. Darbie е онова, което артистите трябва да бъдат – свободна. Възможно ли е да вдъхновяваш и да имаш задръжки едновременно? Иво Димчев би забелил очи. Няма как – на сцена и по принцип. Лиричните герои, които помним, и хората, които реално чуваме, са сърцати и настойчиви.

Зная, лек си като малка водка с много лайм
Часът настъпи тик-так и край черта,
да губим време не е момент сега.

Новият продукт на певицата е отново секси, танцувален и доза самовлюбен. Режисьор е Емануил Алберт, а в текста и музиката и самата тя се намесва, в съвместна работа с Венцислав Чанов (Венци-Венц) и Cristian Tarcea.

Бонус факт – „Ветровете на зимата“ на Джордж Р. Р. Мартин е обещана за 2021 г.

От самия него. Нямаме предвид излизането ѝ, а че ще бъде завършена. Всички въздишат и шумолят „най-сетне“, защото авторът е известен със своето охлювско темпо, след като чакаме от 2011-а шестата книга от „Песен за огън и лед“. Мартин не се въздържа от обещания и закани, но срокът се удължава с всяко „още малко“. През 2019-а каза, че ще е готова юли тази година, през април – че пише всеки ден, а юни беше съобщено, че 2021 г. е лелеяният миг. Не е така чевръст като Педро Алмодовар, който пише сценарий за три месеца. Остава да се надяваме и да прегледаме „Игра на тронове“, който следи сюжета от поредицата до 5-ти сезон. Завоят след него не се хареса на всички, а последният, осми сезон, отнесе подигравки и сурова критика. Все пак, и шоуто, и книгите заслужават епичния си статут. Досущ „Хари Потър“ – явление без прецедент.

След гениалните Дж. Мартин и Педро Алмодовар, непознатия ни още Селби и свръхнадарената Дара може да хвърлим око на три чакани сериала.