Едва ли има човек в България, който да не коментира сложната обстановка не само в страната, а в целия свят. И в този смисъл – да не е разбрал, че „културата е забранена“ от 08.03.2020г. Постановление на МС отмени всички културни събития на закрито до второ нареждане. Разбира се, подобна забрана води със себе си редица проблеми в сферата – както духовни, така и икономически. Но сега няма да говорим за проблемите, а ще поговорим за иновативните практики, които се родиха от извънредната ситуации. Действията от последните две седмици са явен пример, че народът ни има нужда от духовна храна, а днес тя ни обединява повече от всякога. Култура и любов във всичките им проявления задвижват сърцето дори по време на пандемия. Заехме се със задачата да ви уведомим за най-интересните онлайн събития.

Докато всички чакаме ситуацията да утихне и отново да се върнем към сценичното пространство, „Възраждане” обяви, че театър все пак ще има. Актьорите, въпреки всичко, ще играят –  в празен салон, предавайки на живо от социалните мрежи (Facebook и Instagram). Валят опасения, че тези бурни времена ще имат тежки последствия. Според някои най-пагубно сред тях е духовното и културно осакатяване на народа. Е, показахме, че няма опасност това да се случи. Показахме също, че технологиите в XXI век са повече от необходими за всяка една сфера и те са основното звено, което ни поддържа заедно, когато се налага да сме разделени.

Снимка: Facebook
Коментари на онлайн публика по време на „Вуйчо Ваньо“

Културата е забранена, да живее културата!

Капацитетът на театралната зала в сградата на Столична библиотека е 100 места. Толкова щяха да бъдат и гостите, ако я нямаше забраната. Вместо това, над 3600 българи от цял свят гледаха едновременно постановката „Вуйчо Ваньо” благодарение на STREAMER.BG. САЩ, Нова Зеландия, Швеция, Финландия, Крит, Чехия и още много държави се възползваха от идеята на общинския театър. И не само – шанс да изпитат магията имаха и българи от малки населени места в страната, които никога не са били на постановка. Повечето от тях няма да имат възможност за физически контакт с актьорите и в бъдеще… Младо момиче от с. Букоровци написа:

„В нашето село не сме виждали такова нещо! Това е истинска сензация. Ние нямаме театър и за нас е невиждано. Цялото село се е събрало и гледаме!” 

Ако в света съществува нещо, за което няма граници и може да достигне дълбините на всяка душа – то това е изкуството.

Вашите столове са тук и Ви очакват!”

Резултатът след решението на Общинския културен институт е повече от вдъхновяващ – постановката е достигнала до повече от 500 000 души благодарение на линковете, чрез които е възможно гледането на спектакъла и след неговия край. Страницата на театъра във Facebook достигна до 20 000 харесвания. „Възраждане” направи още една прожекция на живо на любима постановка – „Ало, ало”, която се игра на 14.03 и достигна до почти 4 000 зрители в реално време. Постановката беше гледана от повече от 200 000 българи по целия свят, биващи под доброволна, частична или пълна карантина в дома си. Другото нововъведение е, че зрителите имаха възможност да покажат култура (освен жажда за такава), като подкрепят театъра с онлайн билети на различни суми, закупувайки ги от платформата на URBO.  

Не знаем дали извънредното положение ще продължи до посочения срок, до по-скоро или по-далеч. Все пак чувстваме особена сила, докато изкуството ни обединява в този особен период. Както всъщност винаги е правело. Обаче знаем и друго – чакаме с нетърпение да се върнем при сакралното място с тежката плюшена завеса, което служи на мнозина като храм. И там да продължим да срещаме любовта във всичките ѝ форми. Както каза директорът на Театър „Възраждане” след края на „Вуйчо Ваньо” – „Вашите столове са тук и Ви очакват!”.

Снимка: Gwen Ong от Unsplash
Вашите столове са тук и Ви очакват!”

По света и у нас

Освен театър под карантина, разполагаме с куп други опции. Практиката да се излъчват на живо различни културни събития заля родната и световна сцена. Опери, театри, класически концерти, музеи – за всекиго по нещо от дивана вкъщи. Така например можем да гледаме събития, които иначе трудно биха достигнали до нас – „Метрополитън опера” започна своята онлайн програма от 16.03 – нюйоркско време (01.30ч. на 17.03 – българско време). Инициативата „Nightly Met Opera Streams” има за цел да покаже онлайн любимите опери на Метрополитън, стартирайки с „Кармен” на Бизе.

Драматично-куклен театър „Васил Друмев” – Шумен ще се включи с детско представление на 22.03.; ТМПЦ – Варна се включва през март с три спектакъла на живо – „Хубавата Елена”, „Телефонът на Мъртвеца” и „Само за жени”; Младежки театър „Николай Бинев” представи шедьовъра по А.П. Чехов – „Три сестри” по случай честването на 86-гошинината на големия Крикор Азарян. Театрална работилница „Сфумато“ също е помислила за своите верни зрители. От 19.03 на канала на театъра в YouTube се качва по едно представление седмично. Зрителят ще може да се запознае с идеите на театралната работилница, обхващащи над 30 години работа в сценичното изкуство. Програмата на „Сфумато“ започна с „Апокриф“ (1997г.), режисура и сценарий: Маргарита Младенова и Иван Добчев.

Софийска филхармония също излъчи празничен концерт

Снимка: Jan Střecha от Unsplash

А Веско Ешкенази подари на своите почитатели запис от последния си концерт в зала „България” – този с Плевенската филхармония, където прозвучаха „Годишните времена” на Антонио Вивалди и Астор Пиацола. Записът се излъчи на 17.03 на неговата Facebook страница. Датата не е случайна – на нея маестрото трябваше да се срещне със своята публика по случай 50-тия си рожден ден. Концерт все пак ще има – на 04.06.2020г. в Зала 1 на НДК.

Може да заключим, че културата е забранена само ако ѝ позволим да ни подмине, без да търсим алтернативи в сегашните ред и положение. Бъдете адекватни и любопитни, обогатявайте ума си и забавлявайте духа си. Великата Стоянка Мутафова би одобрила.