Четири причини да бягаме, когато чуем за мотавационен семинар.

Преди години, скролвайки из нета, ми попадна видео от семинар на някакъв човек, явно суперпопулярен в Щатите. Кой е бил не мога да кажа, но помня препълнената зала и хората, изпиващи го с очи. Патосът, с който започна да говори глупости, ме накара да се заслушам, казах си – това ще е много добра стендъп комедия. Послушах, но така и не стана забавно. Какво, по дяволите, гледах? Прехвърлих цялото видео и видях, че това е всичко. Бях в потрес, че толкова много хора са отишли да слушат фрази от рода на – “ти можеш, трябва дисциплина; успехът те чака, ако го искаш.” Като видях колко много подобни видеа има, се позачетох и разбрах, че било професия. Много се смях, честно. Казах си, че това в Европа няма как да вирее, а и там ще загине бързо. Ето че десетина години по-късно един гологлав, вечно щастлив човек ми цитира клишета от всяка втора реклама в социалните медии. Пак съм в шок, но по-малък. Защо пък съм си мислила, че има глупост на тази земя, която може да не се настани удобно и по нашите географски ширини?

Ето четири причини да повярвате, че тези лайф коучове не са по-различни от врачките по спирките, които за „колкото имаш“ ще ти кажат какви са ти проблемите в живота и как да ги оправиш:

1. Всички до един се хвалят с „доказано работеща“ стратегия. И после ти показват снимки на 100 харизматични и успели хора, които са следвали стъпките и са постигнали нечувани резултати. Значи, аз искам да попитам – ако програмист, кравар и актриса правят едно и също нещо, един ден гарантирано ли ще успеят? Средно интелигентен човек ще стигне до разумния извод, че няма как хора с различен старт в живота, с различни налични ресурси и поставени в различни условия, да следват едни и същи стъпки към своята индивидуална представа за успех.

2. Защо сами не следват правилата си и не развият успешен бизнес? Основно се издържат с неясни и нестабилни доходи или най-много – с наем от завещан от баба апартамент на “Витошка” и се жертват за благото на всички изгубени души, продавайки им местата във вече препълнените си, пръскащи се по шевовете, зали с 500% отстъпка? Изучавайте и следвайте примери на успешни и доказали се личности, дори в сфера, различна от тази, която ви вълнува. Ще е по-инспириращо, гарантирам. Ако пък случайно получите от подобен човек „доказано работещ метод за бърз успех“, най-доброто нещо, което можете да направите, е точно  обратното.

3. По ирония на съдбата, когато „доказаната формула“ не работи, ще бъдете обвинени, че не спазвате рецептата или дори наказани с порицание, защото сте „невярващи“. Тези техни твърдения ми звучат сектантски. Ако не сте се излекувал, не вярвате истински. Ако не ви се получава, независимо колко стриктно следвате препоръките им, значи не правите нещо както трябва. Тази стратегия е подействала при хиляди хора, как пък само теб не огря?

4. Написали книга. Ще забележите, че повечето лайф коучове се самоиздават. Това означава, че и най-малкото издателство не е искало, дори срещу заплащане, да застане зад тази книга. Защо? Лошо съдържание? Неавторски текст? Каквато и да е причината, тя означава едно – не си струва да се чете. Вземете малко класическа литература, разгърнете, ако искате, детските книжки – ще откриете повече поука и стойност.

Грешната мотивация може да ви навреди много повече от липсата на мотивация.

Илон Мъск казва: “Ако ти трябват вдъхновяващи думи да го направиш, не го прави.” Никой не е успял в нещо, воден от идеята за успех и печалба. Най-големите постижения в света на бизнеса, и не само, са постигнати от хора, водени единствено от целта си и неустоимото желание да я постигнат. И никакви лайф коучове не са ги мотивирали, напротив, много по-често са срещали присмех, критика и упрек. И все пак тези неща са много по-градивни от мотивационните беседи. Та, мили хора, не търсете стимул извън себе си. Идва сам, когато откриете в какво ви бива и какво ви вдъхновява. Не отнема много да се сетите, че единственият начин за успех е яко работа, иначе никой прехвален гуру не може да ви помогне. Стискам палци да сте любимия внук на баба.