Всеки, който се интересува поне малко от психология, е наясно, че почеркът издава някои особености на характера. Той обаче може да разкрие не просто характеровите черти, но и наличието на някои психични заболявания у изследваното лице. Това може да се случи с помощта на специално лазерно устройство, разработвано към момента от международна група от учени.

Отклонения в развитието и когнитивни нарушения

Специалистите, обединили сили, са от Националния изследователски ядрен университет във Великобритания, от университета Астън, Великобритания, от института Вайсман в Израел и от финландския университет Оулу. Те работят над прост и бърз метод за установяване на отклонения от развитието на детето и на появата на когнитивни нарушения при възрастните чрез лазерен анализ на почерка или рисуването. За целта са необходими само лазерен диод, светещ лист хартия, химикалка за писане, обикновена цифрова камера, която да записва промените в лазерната светлина, и компютър за анализ на резултатите. С този набор от средства се записват и отчитат движенията на човешката ръка при писане или рисуване върху листа.

Това става с изключителна точност и позволява прецизен анализ на светлинните отражения при натиска върху хартията. Специална компютърна програма обработва постъпващата информация от този процес и след интерпретиране на данните отчита дали има, или не, някакво нарушение в психиката на човека.

https://pixabay.com/images/id-4908697/

Учените поясняват – рисуването и почеркът зависят от състоянието на кората на главния мозък, която отговаря за точността и координацията на движенията. По тази причина дори малки нарушения в работата на този орган ще бъдат видими при писане и рисуване върху хартията. Затова чрез отчитане на промените може да се диагностицират различни нарушения на нервната система. Като Паркинсон, разстройства в аутистичния спектър, проблеми с координацията и редица други патологии, свързани с когнитивните способности, зрението, осезанието и т.н.

Новият лазерен метод ще отнема само няколко минути и ще е приложим както при много малки деца, които могат да създават само примитивни изображения, така и при възрастни хора.

Ще помогне за навременно установяване на атеросклероза и деменция

Нарушенията на развитието при децата се установява при отчитане на забавяне или влошаване пластичността на движенията на ръката при рисуване и писане.

Снимка: Rudy and Peter Skitterians от Pixabay 

Тези изменения говорят за патология в мозъка, поясняват учените. Изследователите допълват, че при възрастните хора въпросните промени първи сигнализират за появата на заболяване на главния мозък. Лазерното тестване ще подпомогне медиците за навременно установяване на атеросклероза и деменция при старите хора. При това в толкова ранен етап, в който никой друг диагностичен метод не може да улови настъпващите промени.

Ефективността и икономическата достъпност на разработваното устройство ще предоставят неограничени възможности. Както за диагностика, така и за реализирането на рехабилитационния процес. Чрез уреда ще се установява дали рехабилитацията дава достатъчно добри резултати, допълват специалистите. Този метод ще направи ненужно провеждането на много скъпи изследвания на главния мозък като ядрено-магнитен резонанс, електроенцефалография и други.

Научното човъркане може да доведе и до стряскащи открития като това, че диабетът е заразен.