Рап динозаврите на българската алтернативна сцена – Григовор и Жлъч (или Илия Григоров и Матю Стоянов) са едно от малкото качествени български дуотa в последните години. Рапът ни започна предимно да извисява парите, наркотиците и атрактивните жени… подобно на един друг жанр. Момчетата от So Called Crew, обаче, никога не изневеряват на стила си и въпреки че добиха сериозна популярност у нас, не вирват носове.

Григовор и Жлъч са творци. Те пишат текстовете си собственоръчно и това е една от причините музиката им да докосва, сякаш от минало поколение. Тук дебело подчертаваме, че без бийтовете на Евгени Енчев-Гена… творчеството им нямаше да е такова, каквото е.

Предлагаме ви пет любопитни техни песни, на които можете да се наслаждавате многократно и все така да преоткривате:

Започваме с една специфична творба, която не е по всеки вкус. Но именно това е чарът ѝ. Заглавието подсказва намеренията на автора. Все пак, по-добре не опитвайте да анализирате всеки ред, защото рискувате да загубите много от свободното си време.

Поколението Y (родено от 1980 до 2000 г.) действително никога не е в режим лек, вярваме ти, Илия. Песен, която спокойно може да бъде наречена „евъргрийн“. Куплетите са напоени с обилна доза истина, признание, изповед…

„Ние сме капка DMT в литър джин – ако искаш пий“

Тук легендарното дуо признава някои свои негативни черти. Но ние и така си ги харесваме:

Цинични до болка. Танцувалният хит има уникалната способност да развесели в моменти на крайна тъга. Закачливите редове придават нова положителна светлина на всяка топла юнска вечер с бира в ръка.

Завършваме с една от най-добрите песни, правени в България. Тези думи не са мои, но стоя плътно зад тях. В „Противотежест“ няма нищо излишно. Произведението докосва сърцето и душата. Трудно е да се запази балансът. Е, в този трак той е ясно и отчетливо постигнат:

Чуйте и три различни живи изпълнения, които подбрахме за плейлиста ви.