Ето какво се случва във време без избор и преди избори. „В държавата, където няма ред, бъди смел в действията си и предпазлив в думите си.„, казва Конфуций. Наблюдаваме как една нагла капка преля чайника на търпението и 2020 избухна като дългогодишна жертва на насилие. Но защо „като“? След психологическата Covid криза дойде време за мобилизация срещу безчинствата. Дали Марс в Овен (от 27-ми юни) има общо с решителността и острото „вземане в ръце“, не гадая. Просто наблюдавам и събирам информация от всеки източник. Повечето популярни лица не пестят реакции относно ситуацията. Ето обобщение на протести и ад 2020 през погледа на инфлуенсъри.

Резюмираната реалност:

Започваме с Лазар Радков – известно име във фитнес средите, основател на „Live to lift“ и „Капачки за бъдеще“, лектор и сатиричен господин. Той не изневери на стила си и извлече истини от абсурда: „Ако футболното игрище е равно и има само две врати и два отбора, в игрището на политиката има планини, гъсти гори, речни каньони , много топки, много отбори, много врати , минни полета и една жена, която обикаля и пита: „Твоята партия тоя умрял гълъб ще го яде ли?“

Прехвърляме се на Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова, които са алтруистичен тандем и граждански ангажирани. От години помагат на майки на деца с увреждания чрез „Оле Мале“, издават забавни книги („Да оцелееш като родител“ „Стигнахме ли вече“; „Животът от нещата“) и тропват с токче, когато е нужно.

Техните позиции са чути, а популярността им – ползотворна, тъй като образоват и разсмиват в едно. Letiashtata Kozzila Erato (Елисавета) сравни отношението на политиците с домашно насилие, подчерта ефекта на харизмата и обобщи фейсбук изявата на правосъдния министър в своя комичен стил. Красимира пускаше live видеа от протестите и иронични очерци. Според нея бг дереждето е „драматичен-сатиричен-военен-сълза-и-смях театрален цирк“.

Ирини Зикидис, дългогодишен политически коментатор на международната обстановка и „чикатилото на фейса“, както сама се назовава, твърди, че истерията е за сметка на стратегията.

Nadia Bright (стендъп комик) се чуди „защо и защо сега“. А Самуил Петканов – създателят на НЕ!Новините, допълни, че няма нужда от плоски хипотези, а от смелост, активност и критично мислене, за да изменим нещо повече от фасадата.

Калина Паскалева – редактор, журналист и писател, също има гледна точка. Навлича си хейт и етикети заради изразните средства и подхода, но същински призовава към бдителност, равносметки и липса на предоверяване.

Лидия Делирадева също разпалено коментира обстановката и довелото до нея. Докато цитира Екзюпери и обръща фокуса към целокупната отговорност, посещава и самите протести. Тя е журналист, работил за Forbes bg и други медии, както и активист- защитник на гражданските права.

Марти Иванова пък дава перспектива през НЛП и ТЕС опит, която подтиква към обединение, без да звучи префърцунено и пробудено в частен квантов смисъл.

Да четеш инфлуенсъри през 2020 г. и интерактивно да посещаваш протести е ново облекчение за тревожните с гражданска съвест и хората с агорафобия.

Няма да минем без Георги Блажев и Just Spas

Докато първият отвори рубрика с ъпдейти на състоянието си (желаем му скорошно оздравяване) и се опази от какафонията „протести 2020“ (за разлика от останалите инфлуенсъри), то Стен Дамянов пуска комикс след комикс и не изневерява на вайръл статута си.

Снимка: Facebook

Рут Колева писмено се ангажира със ситуацията, но телом е в Ню Йорк, където присъства на Black lives matter протести пред City Hall. Любо Дилов отново прави гениални аналогии, а Слави Трифонов неуморно отразява чрез свои страници и медии, като преди час отправи последния си пост към министър-председателя.

Христо Иванов пък проведе публичен телефонен разговор с Бойко Борисов, в който го уличи в параноя и страх от Пеевски и Доган.

А тук Свободна Европа резюмира ситуацията „Росенец“. Може да надникнем и как изглеждаме през лупите на чуждестранна медия. Но най-вече е добре да чуем сърцатия апел на гражданин, който се обръща към полицай с „имаш ли сърце“.

Вчера, след протеста на поп фолк изпълнители, стана ясно, че дискотеките отново отварят и сватби ще има. Мнозина се подиграха на близнашките решения на г-н Борисов, които търпят резки обрати – излишни за много, обясними за всички. Изключително забавно и посрещнато с овации стана интервюто на Арман Бабикян (ПР и политически маркетьор), в чиито вени вместо кръв, течеше ирония. Той се изправи пред водещ и опонент с интересен прочит на настоящето. Заяви, че хората ще се прибират, защото захладнява и протестантите са нискокачествена биологична маса, която завижда на министрите за доброто им управление. Няма как да предадем колорита, затова прилагаме линк:

Освен подвизите на Христо Иванов от „Да, България“, подбудител стана и Карбовски.

Черноглед или реалист, той разпространи зловещи кадри в страницата си още в малките часове на 11-ти юли. В изпратените му клипове се виждаше упражнено насилие от полицаи, един от които се оказа непоносим за очите. Лумна възмущение от слуховете, че битият младеж е починал, жестокостта на ударите и нечестните условия. Хиляди коментари и споделяния. Още кошмарни сведения, снимки и обсъждане. Генерираха се десетки статии и БТВ включи гледни точки в емисиите си. Като тези на родителите на двете момчета в Пирогов (Евгени Марчев и Димитър Педев), още един пострадал (Живко Джамяров) заради въпрос към полицай и ответната реакция на органите на реда, които се крият зад „всички са провокатори и ме замерят с камъни и стъклени бутилки“. Междувременно се появиха клипове с бой в полицейски коли, замъкване на младеж, докато приятелката му апелира да бъде оставен, а Самуил Петканов намекна за бит журналист, неспоменат от телевизията си.

Лесно се влиза в лапите на конспирацията, но днес лъжата идва от Пинокио, а изводите не изискват повече от зрение.

Две момчета признаха, че са получили 50 лв за участие в контрапротест, Емил Джасим публикува интересно (макар и старо) признание на Доган, а г-н Борисов и главният прокурор не се гънат под народния натиск, който продължава за пети ден в София и „наежи“ други градове, като Пловдив, Варна, Габрово, Благоевград, Велико Търново и Кюстендил.

Снимка:Facebook, Етюд-и-те на София ; заглавие на роман от Дъглас Адамс.

Все пак, nothing easy has ever worthed и няма революция без кръв и сълзи. Дали си е струвало ще разберем през следващите 30 години. Още сме в чакалнята на справедливостта, а „етикетите ни радикализират още повече“.

В отворен финал поставям последната сборна информация относно полицейското насилие. Изводите оставям на вас. Заедно с петицията с цел наказание и искане на отговорност от превишилите правата си.

След цялата драма може да си припомним как протичаше 2020 преди тези протести.