Марк Ръфало е актьор, който обича да превизвиква себе си. Филмографията му варира от романтични комедии през драми до комиксови блокбъстъри. В личен план актьорът е изключително политически активен и един от въпросите, които го вълнуват, е този за опазване на околната среда. Неслучайно сценарият на „Тъмни води“ го привлича. Историята е по действителен случай и е базирана на статия в списание „Ню Йорк Таймс“, озаглавена „Адвокатът, който стана най-лошият кошмар на Дюпонт“. Това е една от най-големите химически корпорации в света, основана още в началото на XIX в. С какво са известни? С това, че правят специфично защитно покритие, приложимо в различни сфери. Господин Ръфало им е вдигнал мерника още от „Ловецът на лисици“, където отразява неуравновесеността на американския мултимилионер Джон Дюпон. Сега той се опитва да „разследва“ тяхната не особено етична политика.

Колко струва човешкият живот?

Роб Билот (Марк Ръфало) е изключително добър адвокат по въпросите за опазване на околната среда, който работи в защита на големите компании и е съдружник в известната кантора от Охайо – „Тафт“. Един ден при него идва фермерът Уилбър Тенант (Бил Кемп), който познава бабата на Роб и му казва, че корпорация Дюпонт най-вероятно е виновна за високата смъртност на добитъка във фермата му. Билот не е особено доверчив и първоначално се опитва да разсее съмненията на господин Тенант. Но колкото повече се запознава със случая, толкова повече осъзнава, че фермерът е не просто прав, а че проблемът засяга много повече хора. В продължение на десетилетия Роб затъва все по-надълбоко в тъмните води на фирмената политика и прави скандални открития, свързани с опазването на човешкото здраве.

Събиране на старите дружки

Продуцент на филма е самият Марк Ръфало. За този проект той кани един от известните независими съвременни режисьори – Тод Хейнс.

Марк Ръфало и Тод Хейнс

Той стои зад филми като „Каръл“, „Далеч от Рая“ и нетрадиционната биографична лента за Боб Дилън – „Не съм там“. Тук Хейнс не изневерява на себе си и през цялото време успява да предаде едно усещане за тягостен мрак. Използвайки синьо-сивата гама, режисьорът сякаш потапя зрителите в това криминално разследване, което протича на фона на не едно и две съдебни дела.

Освен чудесен режисьор, „Тъмни води“ се радва и на цяло съзвездие от актьори. В ролите на адвокати ще видите Тим Робинс и Бил Пулман, а съпругата на Боб Билот се играе от очарователната Ан Хатауей. В тази уютна и талантлива обстановка най-ярко се откроява главният герой. Марк Ръфало прави силна роля и като че ли в определени моменти дава израз на собствените си страхове от могъществото на корпорациите. Това прави персонажа му още по-достоверен. Любопитен е фактът, че в самия филм някои от реалните участници в историята имат т.нар. „cameo“ поява.

Макар като тематика „Тъмни води“ да напомня на борбата срещу замърсяването в „Ерин Брокович“, на него му липсва онази лекота на повествованието. Филмът в никакъв случай не е муден, но е тежък и сериозността му приковава вниманието на зрителите. „Тъмни води“ е прекрасен избор за всеки почитател на биографичните драми и съдебните трилъри.

А „Сутрешно шоу“ ни пуска в блатото на шоубизнеса. През нов фокус, макар и все обагрен от сексизъм и сексуални намеци.