В първа част разбрахме защо Хемингуей обича Куба, а в тази ще се насладим на местното изкуство и привички.

Картинен разказ за цветния кубински живот

Description: C:\Users\Johny\Desktop\20191213_112030 1.2. .jpg

Изобразителното изкуство в Куба е на особена почит. То може да бъде забелязано в неговата най-широка гама най-вече в Habana Vieja (Стария град), където е меката на туристическия поток. Кубинското изкуство се отличава с достъпност за публиката, а добре познатите портрети на mulatas, рисувани върху революционния вестник Granma, са в почти всеки магазин. Там самите художници ще ви разкажат историята на картините си. Освен тях, други майстори на четката, които творят в неконвенционалeн стил, излизат всяка събота и неделя на Paseo del Prado. Правят го, за да покажат творби, които са строго диференцирани едни от други, но на места с видимо влияние от западноевропейското изкуство. Последното е трудно да се избегне, предвид факта, че Куба в основата си е смесица между испанската култура и африканските ритуали.

Description: D:\jony\CUBA - Havana; Varadero; Villa de Vinales\20191214_163753.jpg

Висшето училище по изящни изкуства в Хвана е безплатно. Това бива допълнителен стимул този вид занаят да бъде много разпространен сред жителите на карибската държава. Все пак, любовта, която те влагат в картините си не би могла да бъде вдъхновена от материална сума. Единствено от страстта към невербалното изразяване и това ясно личи по многообразните и майсторски изрисувани платна.

Description: C:\Users\Johny\Desktop\20191223_150008 1.2.jpg
Рейниел е уличен художник, рисува целогодишно и неуморно и продава картини в морския град

Противно на някои очаквания, че известният град Варадеро е пригоден само за леки забавления, то там също могат да се открият изключителни произведения на изящните изкуства. Като художникът Рейниел, който, освен готовите платна, изпълнява множество поръчки на туристи, решили да овековечат своята екскурзия с портрет от снимка. Рейниел е уличен художник, рисува целогодишно и неуморно и продава картини в морския град. Всъщност преди е бил преподавател в Университета по изкуства в Матанзас (областния град, част от който е и Варадеро). Завършил е и същия университет, специалност История на изкуството. Казва, че вече не преподава, защото в курортния град печели значително по-добре. Той издига в култ руския художник Иля Репин, а вдъхновение черпи от множеството енциклопедии и книги с репродукции. Като тази на Ермитажа, биваща негова своеобразна Библия. Рейниел рисува основно с акрилна боя „Amsterdam”, въпреки че не липсват картини и с маслени бои.

Mural de la Prehistoria

Изображенията, облени в цвят са навсякъде в Куба, а добър пример за това е Mural de la Prehistoria /Праисторически стенопис/, намиращ се в близост до китното селище Viñales. Там, между другото, можете да се запознаете в детайл с целия процес по създаването и отглеждането на онези тютюневи изделия, за които загатнах в първа част. Леовихилдо Гонсалес Морийо, последовател на мексиканския худжник Диего Ривера (съпруг на Фрида Кало), го проектира през 1961г. Картината, изобразяваща праисторическия живот е с дължина 120м.

Description: C:\Users\Johny\Desktop\20191217_133531 1.2.jpg

Фустер в страната на чудесата

Още един пример за вдъхновение от Испания е проектът на кубинеца Хосе Родригес Фустер – Fusterlandia. Той напомня, както за знаменития парк Güell на Гауди в Барселона, така и за сюрреалистичното творчеството на Пикасо. И макар къщата на Фустер да е основният фокус, съседските къщи наоколо също са се превърнали в своеобразни платна. Наоколо, по високите зидове и огради, гордо са се настанили и мозайки, посветени на различни държави. От месец юни на изминалата година България също стана горд собственик на подобна стена, изобразяваща кирилицата и храм-паметника „Св. Александър Невски”.    

В трета част Йоана ще ви опие с нощния живот на Куба, много музика, танци и очаквани страсти. И десерт сме подготвили. Останете с нас, както казват по новините.

Предишна статияБуковски и Коелю на кафе
Следваща статия„1917“ – Една война, една мисия, две момчета
Йоана Тодорова
Три думи ме водят в живота - пътуване, театър и книги. По много и от трите! Смятам, че те са безценни и ключови за извисяването на личността. Често се опитвам да ги съчетавам - да пътувам из света с няколко книги в раницата, а пристигна ли - да бъда пряк зрител на тамошно представление. Завършила съм "Връзки с обществеността" и "Политология" в СУ "Св. Климент Охридски", както и "Театрално изкуство" в НАТФИЗ. Именно в Академията се научих как да мисля пространно и да искам да научавам повече и повече за всичко, което ме заобикаля, но и което не ме.