Сещате се за онези чуждестранни клипчета и компилации с хора, които се просълзяват или греят, отговаряйки на общочовешки, но някак абстрактни въпроси. Вдъхновяващо е, смислено е. Решихме да съберем лица на различна възраст, с различен зодиакален знак и стихия, различни амплоа, длъжност и светоусещане. Просто хора – летливи прашинки от вселената, дарени с мозък и чувства, от 6 до 82-годишен и една американка за перспектива. Изстискахме мастило от сърцата си за няколко въпроса (в нещо като блиц интервю), а те дорисуваха посоката. Приятно четене и дано усмивката ви си тръгне малко по-топла след края на текста.

1. Какъв искаш да станеш, като пораснеш?

Антон (6 г.): Искам много да стана космонавт и да изследвам Луната и другите планети. Преди исках да стана директор на Африка, но сега вече искам да съм космонавт.

Александър (17 г.): Като порасна, бих искал да се занимавам с рекламна графика и изящни изкуства.

Елица (рехабилитатор, 25 г.): Тъй като у мен има повече от един персонаж, всеки един от тях в определен момент е искал нещо да стане, като порасне. Искала съм да стана лекар, патоанатом, пилот на пътнически самолет, адвокат, актриса, репортер, психолог, писателка, астролог, шофьор на такси и т.н., но винаги някъде там у мен се е криел един следовател (отдел убийства) и това може би е моята страст. Обичам да разследвам, да изследвам, да си правя експерименти, свързани с човешкото поведение и когниция. Да кажем, че профайлър или следовател винаги са присъствали в списъка ми с желания „каква искам да стана като порасна“ и смятам, че никога няма да отпаднат от него.

Ник (пчелар, 33 г.): Баща

Ейдриън (сериен предприемач и Хюман Дизайн специалист, 43 г.): Като порасна, искам да съм свободна, което май означава да правя каквото обичам без материални притеснения. Моите дарби са ориентирани към хората – да им помагам да получат яснота, да им представям сложни концепти опростено, така че да ги интегрират. Искам да правя повече и да бъда повече в тази насока.

Мария (счетоводител, 82 г.): Лекар

2. Коя е идеалната любов? Опиши я с три думи или ред от песен.

Ник (33 г.): Изпъстрена с неидеалности.

Мария (82 г.): Обич, грижи към близки.

Ейдриън (43 г.): Перфектната любов те кара да се чувстваш защитен. Опира се на постоянство, здравословно вълнение, привързаност, пространство за растеж. Песента, която ми идва на ум е “You’ve Got a Friend“.

Антон (6 г.): Любовта с Йоана. Ще пораснем и ще ѝ правя закуска всяка сутрин и ще ѝ помагам да чистим. Даже тя е красива и хубава и добра и подходяща, за да се оженя за нея. Обичам я, защото седим на една маса заедно и сме влюбени, това е. Ама, аз не знам песни за любов.

Александър (17 г.): Тази, която не ти омръзва.

Елица (25 г.): Безусловната. Или с три думи – любов без условия.

3. Какво би казал на малкото си аз, ако щеше да го запомни завинаги?

Александър (17 г.): Да не се лигавя чак толкова.

Антон (6 г.): “Ей, детенце, не пипай контакти, не яж толкова сладко, не крещи, докато майка ти говори по телефона!”

Ник (33 г.): Доверявай се повече на инстинктите си.

Eлица (25 г.): На по-малкото си Аз бих казала да се доверява винаги единствено и само на себе си и на вътрешното си усещане, да прави всичко по начина, по който то го вижда, независимо дали някога ще сгреши. И въпреки това всеки носи детето в себе си, докато е жив, и смятам, че ние „порасналите“ трябва да го слушаме, когато то се опита да ни каже нещо, защото ако не го направим, това носи вреда не само на него, но и на самите нас. Слушайте детето в себе си и се грижете за него. Давайте му всичко, от което има нужда.

Ейдриън (43 г.): Бих ѝ казала – търси мир и се научи да рискуваш умно. Всяко решение е навигиране на риск. Рискът да направиш нещо се равнява на риска да изпуснеш друго. Ако най-големият ми приоритет е да имам мир, решенията ми ще се въртят около тази цел и ще получавам нужното, за да запазя мира си.

Мария (82 г.): Винаги с обич и грижи.

4. Кажи една своя любима книга и филм. Защо са оставили отпечатък?

Елица (25 г.): Любима книга и любим филм? А, не, не. Бих казала, че ако съм в някоя книжарница или библиотека, може да ме намерите в отдел психология, отдел езотерика и окултизъм/духовно развитие или в отдел астрология и нумерология. Относно филмите – любимите ми жанрове са: трилър, мистерия, крими, фантастика и тук-там някое фентъзи или „ужасче“. Научнопопулярните и документални филми също предизвикват интереса ми. Мога да кажа, че любимият ми ТВ канал е ID xtra (investigation discovery). А ето и примерни 3 филма, които си заслужава да се гледат: „Престиж“ ; „Игра на кодове“ ; „Облакът Атлас“

Ейдриън (43 г.): Любимата ми книга е “Талисманът” от Питър Строб и Стивън Кинг. Магическо приключение на момче, което трябва да пропътува страната, за да спаси майка си, използвайки магически талисман, за да преминава през паралелни реалности. Любимият ми филм е “Облакът Атлас” – любим, защото илюстрира природата на кармата като нишка, която обвързва различните животи. Цитат, от нея, който обичам:

“Нашият живот не е наш. От утроба до гроб, ние сме свързани с другите, в минало и настояще, с всяко престъпление и с всяка милост, ние раждаме бъдещето си.”

Александър (17 г.): За филм бих казал „Самурай Джак“, но не мога да дам конкретна причина. За книга – „Тайните на Третия Райх“, защото много ме радва историята – просто ми е интересно да знам какво се е случвало едно време.

Мария (82 г.): „Отговорите на 10-те най-важни въпроса в живота“, Едгар Кейси

Ник (33 г.): „Атлас изправи рамене“ / „Матрицата“ И двете ме накараха да се замисля много и продължително.

Антон (6 г.): Любимият ми филм е “Цар Лъв“, а любимата ми книжка е за Франклин. А Цар Лъв оставя отпечатък, защото е много тежък и има огромни лапи.

5. Какво е първото нещо, което правиш, когато ти писне от всичко?

Антон (6г.): Да отида в парка и да се забавлявам. Според теб какво друго може да се прави? Батути, захарни памуци, бънджи.

Мария (82 г.): Казвам си: „Усмихни се, и това ще мине„.

Александър (17 г.): Да седна на компютъра и да говоря с приятели или да рисувам.

Ейдриън (43 г.): Когато ми писне, излизам някъде в природата, за да си припомня, че красотата е навсякъде.

Ник (33 г.): Отивам да се набирам на лостове.

Елица (25 г.): Първото нещо, което правя като ми писне от всичко, е просто да променя начина си на живот. Рязко. След като ми е „писнало“, означава, че не е здравословно за мен. Това е, както когато си в любовна връзка и усетиш, че започват да стават токсични взаимоотношенията. Просто казваш край, преди отровата да е попаднала в теб, и продължаваш напред.

6. Как показваш на себе си, че се обичаш?

Мария (82 г.): Показвам грешките си.

Ник (33 г.): Като си легна по-рано, за да се наспя.

Елица (25 г.): Показвам на себе си, че се обичам, като отделям достатъчно време в уединение, спокойствие и любими занимания.

Антон (6г.): Като се гледам в огледалото и от огледалото се вижда как изглеждаш, защото сребърният свят прилича на желязо, но обаче не е желязо, а е стъкло и от там виждаш как изглеждаш и като се облечеш хубаво и си направиш хубава прическа и се огледаш и си казваш “Ох, колко се обичам!”.

Ейдриън (43 г.): Имам си ритуали в своя чест – например понеделник е личният ми Шабат. Не правя нищо задължително в този ден, а само каквото си искам, включително да си угаждам и да се глезя или да включвам в графика си различни услуги за грижа за себе си.

Александър (17 г.): Като не си давам много зор.

7. Знаеш ли нещо със сигурност?

Ейдриън (43 г.): Това, което знам със сигурност е, че съм невероятна късметлийка да съм родена по това време, в тази форма, в тази държава (Америка). Не са ме подминали всички привилегии, идващи с това, независимо от наратива относно какво е да си жена и какво е да си чернокожа. Благодарна съм всеки ден, че съм това, което съм.

Елица (25 г.): Знам със сигурност, че нищо не е сигурно.

Александър (17 г.): Знам със сигурност, че животът не е само хубави неща и винаги има вероятност за проваляне на плановете, както и че винаги трябва да си подготвен за най-лошото.

Мария (82 г.): Знам, че мога да бъда по-добра.

Антон (6 г.): Знам, че водата става на пара и отива във въздуха и там се превръща в облак и като стане студено, се изтича надолу като капки дъжд. Със сигурност е така, научил съм го в детската градина.

Ник (33 г.): Със сигурност няма нищо случайно.

8. Щастлив съм, защото…

Мария (82 г.): Щастлива съм, че имам две деца, три внука и два правнука.

Ейдриън (43 г.): Щастлива съм, не знам защо, но съм… Мисля, че може да има общо с необхватните свобода, мир, здравословни връзки и подкрепа, които изживявам.

Елица (25 г.): Никое човешко същество не може да изпитва перманентно щастие. Бих казала по-скоро, че съм благодарна за всичко, което имам.

Александър (17 г.): Защото не се отказвам от интересите си и защото имам готини приятели, които знам, че ме подкрепят и че мога да им вярвам.

Антон (6 г.): Щастлив съм, защото съм дете.

Ник ( 33 г.): Защото знам, че поне един път в живота си съм бил щастлив.

Можете ли да познаете зодиите или по-про казано – архетипните влияния? Дали Овенът отговаря отривисто и straight to the point, Козирогът търси основа в грубия реализъм, а Водолеят има напредничава визия? Оставям да препрочетете това блиц интервю с нови очи, а тук – да се позабавляваме с комичен астро портрет.