Случи се. След като дълги месеци слушах за Covid-19 от сутрин до вечер, самият аз се разболях от него. Дадох положителна проба на PCR теста. Но как стана това и какво последва?

В продължение на 2-3 дни имах симптоми както при нормална настинка. Обадих се на личния си лекар и му описах какво чувствам – отпадналост, хрема, болки в гърлото и главата. Една от вечерите бях зле и вдигнах температура.

Малко по малко започнах да се нормализирам. Чух се с близък приятел, с когото бяхме прекарали целия минал уикенд и с голяма изненада разбрах, че той е преживял абсолютно същото като мен. Към оплакванията добави, че с половинката му не спирали да кашлят и на следващия ден щели да си правят тестове за коронавирус.

Замислих се дали не може и двамата да сме го пипнали.

На следващата вечер резултатите му бяха готови и получих събщение от типа: „Съжалявам много, но пробата е положителна. Длъжен съм да ти кажа“. Побързах да се изолирам в стаята си и на следващата сутрин реших да се тествам. С изненада открих, че в България COVID-19 почива на 22 септември. Явно на тази дата няма как да се разболееш, защото когато звъннах на популярна частна лаборатория, установих, че само на две места в столицата правят тестове.

Чувствах се зле и едвам успях да се закарам до Сточна гара.

На опашката пред лабораторията, разбира се, почти никой не носеше маска. Дистанцията от два метра също беше мит. Не знам защо, но хората не си даваха сметка, че може да съм отишъл, защото наистина се страхувам да не съм болен… а не защото ми се плажува в Гърция.

Дочаках си реда и установих, че здравните ми осигуровки не покриват и стотинка от теста. Платих сто лева и побързах да дам пробата. Не беше от най-неприятните преживявания в живота ми, но и не ми бъркаха „до белите дробове“ както на клиповете в Интернет.

Побързах да се прибера вкъщи и да чакам резултатите. Щели да бъдат готови „следобяд“. Сигурно обнових страницата с данните ми над 200 пъти до края на вечерта – без ефект. Не спираха угрижените съобщения към мен от контактните ми лица през последните дни. Обяснявах им, че резултати още няма.

Изчаках и следващата сутрин, а по обяд отидох до лабораторията, за да проверя собственоръчно какво се случва с теста.

Следва продължение…

Ето друга лична позиция на автора относно вируса.