Мила Роберт е интересен човек. Разбирайте нестандартен и „себе си“ в истинското въплъщение на тоя израз, не клишето на плеймейтките. Свободната експресия е нещо, което трябва да почерпим от примера ѝ. Винаги съм се възхищавала на актьорите (по образование или вроден нюх), защото внасят лекота и идеали. От тях струи една безметежност, липса на срам, често и на комплекси, а условностите и „айде сега да се стегнем и лъснем“ не важат, като при децата и лудите. Ако сте гледали Мила Роберт в Черешката, ще ви стане ясно, че готви, както живее – от душа и за своя кеф, не пестейки чесън, лук и шегички.

От кастинга на X Factor през 2013-та, на който заби „Wicked game“ right in the feels, през всички сурови и тотално различни кавъри, включително такива на Емил Димитров и Ивана и гарнирайки с „Наше си е, Саше“, „Нещо грубо“ и „Такт“, ни залива с талант на талази. Мен лично ме вдъхнови да си припявам новото ѝ парче до откат. Ще вдъхнови и вас, ако зачетете какво ни сподели относно свободата, съдбата и как да си олекотим живота.

Каква искаше да станеш на 5?

Откакто се помня, искам само едно: Да стана певица и актриса – цитирам Мила на 5.

Певица, актриса, художник. Има ли изкуство ниша, която мислиш да добавиш, или изброените ти стигат? Какво би работила, ако тези професии бяха изцяло неплатени или несъществуващи?

Обожавам да пиша! Бих режисирала филм. Бих правила дрехи. Щях да бъда психолог, защото обожавам да се бъркам в животите на хората и да им оправям проблемите. Или брокер – обожавам да влизам в имоти, да си представям как би се живяло в тях. Или понякога си мисля като успокояваща мисъл – ако не намеря пари за албум, ставам си една проститутка и здраве да е! Ей ти го албума за няколко вечери.

Да си свободен повече избор ли е, или вродена настройка? Кога усети, че да си правиш каквото искаш е ок? Обикновено хората го осъзнават на 40 в небунтарски смисъл. Даваш вид на човек, щастлив в кожата си.

При мен е сякаш вродено, но пък и не съвсем, пак съм имала спънки. Откакто завърших Академията (НАТФИЗ), осъзнах, че всичко вече си зависи от мен и е време да правя само каквото си поискам. Щастлива съм сега, повече от всякога. Старая се да карам хората да вярват, че заслужават да правят каквото си искат и че има как това да стане, като се вложи и малко мисъл, планиране и постоянство.

Мислиш ли, че децата, израсли сред популярни лица, подсъзнателно винаги ще търсят слава? Щяло ли ти се е да избягаш от “дъщерята на”?

Ха. Интересен въпрос. Сигурно. Аз от дете знам, че ще бъда „публична личност“, въпреки че не ми е зор за т.н. „слава“, а по-скоро за влиянието над хората, което можеш да имаш вследствие на нея. А за бягството от „дъщеря на“ – не ми е било кой знае какъв филм, нашите са готини и съм им безкрайно благодарна, че са ме възпитали да се смея и обичам, без дори да са усетили как е станало.

Има една мисъл, че съдбата и случайностите се случват едновременно. Усещаш ли придърпване отгоре често и вярваш ли в предначертаността? Например, че катализираш автентичност у другите, имайки неподражаем стил и поведение.

Напълно вярвам в Бог или магията, или както искайте го наричайте – аз съм дълбоко вярващ човек. Всичко дотук за 23 години ми е показало, че животът се реди велико и всичко, което трябва да ти се случи, добро или лошо, му идва времето. И усещам силна съдбовност дори в най-големия неверник.

Вдъхновяваш се повече от живия живот или от чуждо изкуство?

И от двете. Поравно.

Всяка песен ли е резултат от преживяна любов? Има ли Саше и любим естет?

Повечето. Няма Саше, то е действен глагол – „Са ше го направим“. Има любим естет обаче (но не мой).

Почиваш, докато твориш, или имаш нужда от почивка от творенето на сто фронта?

О, аз почти не се уморявам от правене, но има моменти, в които това, което правя, си е чисто лентяйство (гледам ситкоми, лежа си или си цъкам на телефона). Има дни, в които хич не мога да се нарека „творец“.

Ако можеше да си друг човек за година, кого би била, освен Фрида Кало?

Хаха, бих видяла какво е да си Били Айлиш, Лейди Гага или Азис. Или човек, който свири великолепно на инструмент.

Какъв съвет би дала на връстниците си или младите по душа? Представи си, че изнасяш лекция пред випуск в Кеймбридж относно смисъла на живота.

Бъдете умни в любовта си. Обичайте честно и не ревнувайте. Не се плашете от самотата, тя ви е ценна. Можете да получите всичко, което искате, стига да повярвате. Трябва да го искате честно. Да не ви е неудобно да си го поискате. Бъдете постоянни. Прощавайте на себе си и на хората – страданието не бива да се задържа. Смейте се колкото може по- често. Радвайте се на заслужен мързел, но и си позволявайте месеци активно неспане, обсебени от идея. Уважавайте всеки човек и неговото право да чувства и мисли както си иска. Така ще ви е по-леко. Намерете нещо, в което да вярвате истински, и никога не го пускайте – само така няма да излъжете никого.

Изброй три свои любими книги или автори, целим да вдъхновим хората към повече четене.

1.“Майстора и Маргарита“ – Булгаков ; 2.“Белези“ – Антъни Кийдис. ; 3.“Естествен Роман“ – Георги Господинов.

Пожелаваме успех на многостранната Мила в каквото и да се вложи, а вие си пуснете пресния ѝ хит:

Снимки: Жоро Пеев и Иван Христов