Джейн Остин (16.12.1775 – 18.07.1817) е жив фонтан от цитати и английската литературна принцеса на ХVІІІ в. Няма дама, която да не е разлиствала безупречните ѝ романи – дисекция на психиката на жените, правата и мястото им в обществото преди 200 години.

Акварел, изобразяващ Джейн Остин, рисуван от Касандра.

Дъщеря на пастор и бивша аристократка, деляща дом с шест братя и сестра, животът ѝ връчва богата гама от случки и характери. В действителност Джейн е себична и затворена и приключенията ѝ остават зад кориците. Общува предимно със сестра си Касандра, а част от писмата са изгорени, за да не очернят реномето ѝ. Мистериозната смърт на едва 41 години без уточнена болест и изследванията, сочещи отравяне, вреждат житието ѝ сред тези на най-великите писатели. Обикновено съдбата им не е пчелички и цветя. Иначе нямаше да са гении.

Най-известният роман/екранизация по Джейн Остин и източник на цитати, е „Гордост и предразсъдъци“. Началното му име е „Първи впечатления“, книгата и до днес участва в класации за любими произведения, а моят личен кинофаворит е филмът от 2005-та с Кийра Найтли.

Мис Остин е остра, но и сантиментална в творбите си.

Дори да отчетем независимостта на героините ѝ, то в боя между разум и чувства арбитър е страстният дух – лично щастие, което иска да бъде споделено. Тя е романтичен реалист, а живата любов, за която знаем, е тази между нея и съседа Том Лефрой. Те не са финансово подходящи и въпреки взаимното влечение, не завършват заедно. Смята се, че Том е прототип на мистър Дарси от „Гордост и предразсъдъци“.

В ирония и отдаденост текат и заглавия като: „Разум и чувства“, „Доводите на разума“, „Ема“, „Абатството Нортангър“, а „Семейство Уотсън“ е новела, довършена от племенницата на Джейн. „Да бъдеш Джейн“ пък e биографичен роман за писателката, дело на Джон Хънтър Спенс. В неговата екранизация от 2007 г. си партнират Ан Хатауей и Джеймс Макавой.

Ето малко редове в типичния хаплив стил:

„Щастието в брака е изцяло въпрос на случайност.“
(Гордост и предразсъдъци)

„Ако те обичах по-малко, вероятно щях да мога да говоря повече за това“
(Ема)

„Суета и гордост са различни неща, макар двете думи понякога да се използват като синоними. Може да си горд, без да си суетен. Гордостта се отнася повече към мнението ни за нас самите, а суетността към онова, което бихме искали другите да мислят за нас.“
(Гордост и предразсъдъци)

„Мразя да те слушам да говориш за всички жени, като че ли са красиви дами, а не рационални същества. Никой от нас не иска цял живот да плава в спокойни води.”
(Доводите на разума)

„Не мога да говоря достатъчно добре, че да не бъда неразбрана.“
(„Абатството Нортангър“)

„Познавайте собственото си щастие. Не искайте друго, освен търпение – или пък му дайте по-вълнуващо име: Наречете го надежда.“
(Разум и чувства)

„План, който предвещава само наслади, никога не се осъществява ; малките несгоди предварват от пълно разочарование.“
(Гордост и предразсъдъци)

„Има толкова видове любов, колкото и мигове във времето.“
(Менсфийлд парк)

Кадър от „Гордост и предразсъдъци“, 2005 г.

„Прониза душата ми. Разполови ме надве – половин агония, половин надежда… Не съм обичала никого, освен теб“
(Разум и чувства)

„Егоизмът трябва да бъде опрощаван, защото няма надежда за излекуване.“
(Менсфийлд парк)

„Не искам хората да са мили с мен, това ме спасява от труда да им се харесам.“
(Лична кореспондеция)

„Животът е единствено бърза последователност от ангажиращи безсмислици.“
(Менсфийлд парк)

„Да изглежда почти красива е постижение на по-висша наслада за момиче, което е изглеждало обикновено през първите 15 години от живота си, отколкото би могло да достигне девойка, която е била красавица още от люлката.“
(Абатството Нортангър)

„Няма нищо по-измамно от привидната скромност. Зад нея обикновено се крие незачитане на чуждото мнение, а понякога – самохвалство.“
(Гордост и предразсъдъци)

„Един роман трябва да покаже света в истинските му нюанси. Да разкрие най-искрения източник на нашите действия“
(Да бъдеш Джейн)

Кадър от „Да бъдеш Джейн“

„Винаги заслужавам най-доброто отношение, тъй като не се примирявам с никакво друго“
(Ема)

Въображението на една дама е много скоростно. То препуска от възхищение към любов и от любов към брак само за секунда“
(Гордост и предразсъдъци)

След като оплакнем ум по Джейн Остин, тук може да намерим цитати от Буковски, а тук – любими книги на известна българска певица.