Уолт Дисни е значима фигура за милиони деца, особено онези, израснали през 90-те. Достъпът до видеокасети, филмчета в събота – „Ариел„, „Спящата красавица“, комикси „Мики Маус“. Знаем, че бяхме привилигеровани с по-малко избор и оценявахме, виртуално потупвайки по рамото източника на смеха си. Обожавах да съм болна – равностойно да не ходя на училище и да се зарина в броеве „Мики Маус“.

Златната ера на анимацията

Дори срамежлив и несигурен, Дисни е комуникативен иноватор, който създава герой, вдъхновен от домашния си любимец-мишка и по-късно го озвучава.

Роден днес, преди 119 години, той е носител на седем награди „Еми„, двадесет и два Оскара и три Златни Глобуса. Щурмува развлекателната индустрия и внася революция, заедно с брат си Рой О, отправени към Холивуд с 40 долара в джоба.

Всъщност приходите на Уолт Дисни Продъкшънс са за около стотина живота на средно богат човек. Макар и критиците да вярват, че Уолтър ще фалира компанията, създавайки първия анимационен филм в пълен цвят и звук („Снежанка и седемте джуджета“), който струва три пъти над бюджета. Той вкарва животни в студиото, праща аниматорите си на курсове, разработва се многопланова камера за илюзия за дълбочина.

„Пинокио“, „Дъмбо“, „Бамби“, „Трите прасенца“, „Мери Попинз“, „Пепеляшка“, „Покахонтас“, „Цар Лъв“, „Красавицата и звярът“, „Мулан“ – емблематичният завет генерира и след смъртта му.

Продуцент, сценарист, аниматор, филантроп и режисьор, Уолтър Елиас Дисни произлиза от ирландско-американско семейство, дало живот на пет деца. От малък продава рисунки на съседите, увлечен е по кино, театър, фотография и изящни изкуства.

Ангажиран политически, Дисни популяризира военни облигации, произвежда филми с инструкции и продуцира пропагандни такива по време на Втората Световна война. Наричан е расист и антисемит (опровергано), също така се твърди, че е предавал секретна информация за ФБР и има собствена железопътна линия в задния си двор.

Дисни и семейството му през 1951 г.

Уолт Дисни почива от рак на белия дроб на 15 декември 1966 г. Цигарите са порок, но такъв талант, под ръка с гранд постижения, вероятно се заплаща.

Геният не стига. В тези думи се крие перлата на успеха:

Ти ще си най-бедният човек на света, ако не носиш в сърцето си няколко велики романа и красиви поеми.

„И в добрите, и в лошите времена, не губи вкуса си към живота.“

„Начинът да започнеш нещо е просто да спреш да говориш и да започнеш да го правиш.“

Всеки истински смях е придружен с поне една сълза.

„Животът се състои от светлини и сенки и би било неискрено и сладникаво, ако се преструваме, че сенките не съществуват.“

Когато вярваш в нещо, вярвай в него с цялото си сърце и без въпроси. Просто вярвай в него!

„Не мечтай за живота си, а изживей мечтата си.“

„Най-важният ресурс е умът на децата.“

„Всички всъщност сме пораснали деца. Обичай и се забавлявай с детето у себе си. Познавам много възрастни, които не се страхуват да се радват на малките удоволствия и се наслаждават на всичко, което животът им предлага – макар понякога то да не е много.“

„Всички нещастия, проблеми и спънки ме правят по-силен. Може да не го осъзнаваш, когато ти се случва, но юмрук в зъбите може да се окаже най-доброто нещо за теб.“

„Големият проблем на света? Твърде много хора порастват.“

„Смехът е неподвластен на времето. Въображението няма възраст.“

„Защо да се тревожиш? Направил си най-доброто, на което си бил способен. Като се трeвожиш, не става по-добре.“

„Надявам се само да не забравим – всичко започна с една мишка.“

Минавайки на книжна вълна, да се потопим в словото на Джон Стайнбек.