„Парфюмът. Историята на един убиец“ е един от най-четените немски романи. Литературната слава, която романът носи на създателя си Патрик Зюскинд, е в рязък контраст с неговия личен живот. Него той се грижи да не превръща в обществено достояние. Отричане от странични литературни влияния и специфично неизбежно въздействие върху читателя са елементите, които отличават творчеството му и правят дебютния му роман забележителен.

Дарба-проклятие

 Действието се развива във Франция през далечния XVIII век. „Парфюмът“ разказва историята на Жан-Батист Грьонуй (на френски Grenouille означава жаба). Той е физически и емоционално насилван сирак, чието свръхестествено обоняние го изпраща в извратено търсене на изгубения произход на собствената му идентичност. Свръхразвит в обонянието си, Грьонуй е лишен от своя собствена миризма, което го прави безличен и неуловим за сетивата на околните, а това само по себе си го озверява.

Той е обсебен от изобретяването на нови аромати, опитвайки се да наподоби себе си, да събере своята липсваща индивидуалност в стъклено шишенце. Грьонуй прави това по своя жесток, но в същото време прецизен начин. А именно – извличане на телесни аромати от млади девствени жени, които той самият подбира и убива.

С помощта на идеалния аромат той смята, че ще може да бъде обичан…   

Снимка на T7 от Pixabay

Жажда за любов

Още при раждането си Грьонуй е обречен на нежеланост. Роден на пазара и захвърлен от майка си върху купчина воняща риба. Впоследствие обаче героят осъзнава, че има нещо по-плашещо от това никой да не те иска, възможно е и никой да не те забелязва.

Съвършеното му обоняние го води през света, но го лишава от човечност. Нека читателят сам прецени дали надделяват инстинктите, вродената лошотия или придобитата такава. Жертва на куп изоставяния, Грьонуй настоятелно желае да се отърве от обезличаването, на което е бил подложен през цялото си съществуване. Липсата на емоционална връзка се оказва преломен момент за героя. Именно тази липса го превръща в чудовище.

Финалът на романа е епичен. Доказва, че винаги получаваме нужното и исканото, независимо дали сме готови да го понесем, или не. Необикновеният живот си има цена.

Романът е екранизиран през 2006г. от режисьора Том Тиквер, а главната роля е поверена на Бен Уишоу. Филмът заслужава да се гледа, особено след прочита на книгата. Допуска зрителя дълбоко в емоционалния свят на героя. Ако, преди това, този свят е преразгледан и от читателска гледна точка, то пълното осмисляне на образа е гарантирано.