„Всеки удар на сърцето е хиляди възможности пред нас.“

Световният бестселър „Шантарам” е изповед на една душа, преживяла загуби, падения и възходи. Пречупвайки през призмата на преживяното, авторът Грегъри Робъртс „излива“ себе си на страниците на великолепното четиво. Под форма на автобиографичен роман, присъствието на човешкото и истинското носи усещане за стопроцентова откровеност. Романът, въпреки големия си обем, е изключително завладяващ и категорично читателят няма търпение да го довърши. „Шантарам“ обхваща мъдростта, любовта във всичките ѝ форми и умението на автора да разкаже своя живот, такъв какъвто е.

Грешките, зависимостта от хероина, затвора, бягството, Бомбай и любовта.

Автобиографичната история на човек, който греши, умее да обича и изживява с емоция, това което му поднася животът. Главният герой (Лин) е откровен, истински, умее да показва състраданието си, указва помощ и може да живее. Живот  – наситен с емоции, човешки отношения, вихрушка от луди действия и добрина. Тази добрина, която само истински човек може да си позволи.

Думите, превъзходно подредени, раждат истории с хумор, любов, крими, човешки загуби и възходи. Изреченията разказват за истинското приятелство и всеотдайността. Или живот, изпълнен с всичко и по много. Защото такъв трябва да е животът. Със смисъл, с пълнота.

В бестселъра Грегъри Робъртс пресъздава живота си в Бомбай. В Бомбай Лин намира Карла, жената която го кара да я обича, така както се обича само веднъж в живота.

„Всички хора вярват в любовта, всеки иска да се влюбва. Но никой не вярва в щастливия  край. Любовта никога не свършва, както е започнала.“

Снимка на S. Hermann & F. Richter от Pixabay 

 Карла е от онези силните жени, които имат свой собствен начин да гледат на света.

„Мъжът трябва да спечели любовта на една жена. После трябва да заслужи уважението ѝ. А след това да цени доверието ѝ. Това е истинският мъж и е най-важното на света.“

В Бомбай Лин среща усмихнатия Прабакер, наричан още Прабу. Той се превръща в най-верния приятел на героя на Грегъри.

„Щастието е мит. Измислено е, за да ни кара да си купуваме разни неща.“

Снимка на Jose Antonio Alba от Pixabay 

В Бомбай Лин се запознава и с Кадербай – босът на Бомбайската мафия. За Лин връзката с него е толкова силна, като такава между баща и син. Заради него отива на война в Афганистан, заради него става престъпник.

Човек трябва да уважава себе си, за да умее да уважава другите.“

Всичко това прави „Шантарам” превъзходен роман, който заслужено години наред е в класациите за най-продавани книги на световния и българския пазар.