В родната си Полша писателката Олга Токарчук е известна като „предателката“ (targowiczanin). Феминистка, провокативен автор и дама, будеща противоречиви мнения. Олга е от творците, които предизвикват крайни оценки. Нейните талант и остър ум не остават незабелязани извън пределите на родината. Особено успешна за нея е 2018 г., тъй като тогава тя е удостоена едновременно с престижната награда „Букър“ за романа си „Бегуни“ (2007) и с Нобелова награда за литература. Това, което се казва в описанието на нейното постижение е:

Снимка:Harald Krichel, Wikipedia

Автор с богато въображение и енциклопедични познания, който представя прекрачването на граници като начин на живот“.

Олга нарушава „каноните“ в литературата по един деликатен начин и провокира както своите читатели, така и критиците си, да се замислят за живота, който водят.

Ако природата пишеше

Романът на Токарчук – „Карай плуга си през костите на мъртвите“ (2009) е смес от криминален сюжет и философско съчинение. През 2017 г. той беше екранизиран под заглавието „Spoor“ (Pokot), а миналата година достигна до краткия списък на номинирани книги за наградата „Букър“.

На страниците на книгата оживява образът на Янина Душейко. Тя е възрастна учителка по английски език, която живее във вилна зона в отдалечената местност Пласковиж, която се намира на границата между Полша и Чехия. Единствените ѝ съседи са един запален ловец – Големия крак, и  мълчаливият пенсионер Матога. Една вечер Матога и Янина откриват Големия крак мъртъв в дома му. Оказва се, че това е едва началото от поредица съмнителни смъртни случаи в местността. Душейко има своя теория за това кой стои зад тези събития, но никой не иска да ѝ повярва.

Песни на невинността и опитността

Заглавието на романа всъщност е цитат от книгата на английския поет и художник Уилям Блейк„Бракът на Рая и Ада“. Това не е случайно. Всяка глава в книгата започва с цитат от Блейк, а и работата на един от героите – Дижо, е да преведе съчиненията на този великолепен писател. Приживе недооценен, днес Блейк е смятан за един от най-забележителните представители на романтизма. Токарчук неслучайно решава да отдаде почит на неговия философски мироглед. Блейк благоговее пред природата и се опитва да внуши уважение към нейната сила. В историята на Токарчук именно героите, които вървят срещу морала във взаимоотношенията между хора и животни, са тези, които страдат най-много.

Повествованието на романа тече плавно, като писателката отделя специално внимание на описанието на персонажите, пречупено през призмата на главната героиня – Душейко. Техните човешки характеристики са разгледани както от психологическа гледна точка, така и от астрологична. На страниците на книгата не липсва и елегантно чувство за хумор. Това, което може да отблъсне някои любители на криминалните сюжети е, че като цяло развоя на историята е предвидим. Богатството на романа се крие не в дедукцията или заплетените обрати, а в интелектуалния подход към разкриване на човешките души.

Ако все още не сте се запознавали с творчеството на Олга Токарчук, „Карай плуга си през костите на мъртвите“ е един чудесен начин да опознаете красотата на нейния изказ:

Така че за хора като мен е възможно само състоянието тук и сега, защото всяко после е съмнително, всяко бъдеще е едва скицирано и несигурно, напомня мираж, който може да бъде унищожен от най-слабото движение на въздуха.