Ивелина Петрова

Успешната българска авторка Ивинела Самуилова отново впечатлява с типично за своя стил остроумно, магично и разкриващо тайните на българския фолклор четиво. „Тъй рече баба Ега“ представя на читателя мъдростта и човечността на местните в село Горни праг в лицето на чичо Тодор, леля Неда и дядо Делчо. Героинята, известна от романа „Бабо, разкажи ми спомен“ (Любима книга на България за 2016 г.), попада в различен от познатия ѝ свят, запазил тайни, предавани през поколенията. В селото тя среща старата лечителка баба Ега. Тя е баячка с остър език и притежава неподправена мъдрост. Баба Ега е чудата жена, за която билките са „светци“, способни да излекуват всяко зло, споходило душата и тялото на човек. Старата лечителка носи отговори за всички важни въпроси на битието и изпълнява магични ритуали от традициите и вярванията на българския народ.

В света на старите българи няма „мъртва природа“ или „неодушевени предмети“ – тук всичко е живо, всичко е одухотворено и всичко може да бъде използвано като магически атрибут. Всяка вещ от битието, освен обичайната си употреба, при нужда става вълшебен ресурс, който охранява живота и му служи.

С лекото си перо Самуилова описва в творбата си и силата на българската музика, лечебната мощ на билките и ни връща назад в историята, отвеждайки ни до Орфей.

Село Горни праг е сгушено под древно тракийско светилище в последните дипли на Източните Родопи. То приветства читателя с богат аромат на цъфнали бадеми и потапя във вълшебната атмосфера, в която битуват жителите му.

А пред героинята стоят редица въпроси, на които с радост ще рече баба Ега.