Ваня Джаферович е лице, което масата познава. Малкият екран го обича, той умее да жонглира с поприща и емоции. Бивш футболист, риалити звезда, баща, актьор („Ягодова луна“) и киноман, Джаферович е всичко друго, но не еднопластов и скучен, по-скоро – матрьошка, от която все излиза нова фигурка. Твърди, че шансовете в живота (му) идват от само себе си, а той само грабва момента и се възползва. В семейния youtube канал, създаден от съпругата му (Евгения Джаферович), може да усетите ежедневието през очите на популярна личност, нищо че интернет ни предоставя този шанс отдавна.

А тук Ваня е подбрал за нас 4 книги, които му лежат на сърце:

1. „Сто години самота“ – Габриел Гарсия Маркес

Защото е най-съвършената книга, написана някога, без нито една излишна страница. А когато прочетеш последната дума, отваряш един свят, за който не си знаел, че е съществувал преди.

2. „Изборът на Софи“ – Уилям Стайрън

Изборите в живота са ежедневни. Всеки ден променяме съдбите на нас самите, както и на тези около нас, с изборите, които правим. Този на Софи е наистина немислим, а изказът и начинът на писане на Стайрън (едно изречение продължава и до цяла страница) ще ви доведе до душевен оргазъм.

3. „Старецът и морето“ – Ърнест Хемингуей

Защото само Хемингуей може да каже толкова много неща с толкова малко думи

4. „Престъпление и наказание“ – Фьодор Достоевски

Защото Достоевски е еталонът, а всеки от нас, малко или много, е разсъждавал и анализирал битието и причината за съществуването ни на тази земя, заедно с вътрешните борби, които водим постоянно сами със себе си.

Джаферович в „Survivor: Камбоджа“ – сезона, който спечели.

Попътен вятър в платната на Ваня Джаферович, а междувременно да се разходим до Куба – любимото кътче на Хемингуей за писане, коктейли и пребиваване.