Има ли нещо по-крийпи от Саша Барън Коен по изрязан слип, по-дебилно от „Борат“ 1, по-сладко от Мария Бакалова като клошар и по-смешно от филирана простащина? Едва ли, защото умишленият идиот е сред умните люде. Според Георги Парцалев смехът е сериозно нещо и не бива да се смеем на глупости. Зависи от подсмисъла… и от глупостите. Класиката не разтоварва в ерата на „видял съм и знам всичко„.

Новата част на сатиричната комедия пилотира на 23.10 по Амазон Прайм и счупи всяко съмнение, че Коен има спирачка.

Не, няма. От гавра с Тръмп, събличане на адвоката му, до менструална експлозия и абсолютно поругаване на женски права. Последното е червен флаг, че някъде там, където не искаме да сме, обратното на феминизъм още съществува. Някъде още кастрират или омъжват момиченца. Жените не само не гласуват, те имат собственик-дресьор, който ги управлява, както 12-годишен глезльоСупер Марио.

В случая Тутар (Мария Бакалова) е дъщеря на Борат, обитаваща плевня или клетка, не може да яде кексчета, да задава въпроси, да кара кола, да диша, да се самозадоволява и да се влюби. Но пък крещи, гушка непоискано и се смее като бебе.

Тя е щура, макар и „свободата да не се измерва в капки“ (Рене Карабаш)

Кое му е смешното? Ами, дебилността и тежките теми са вплетени. Бях отвратена, шокирана и превита надве от смях. Мария блести, въпреки че е кандидатствала на шега. Споделя при Джеймс Кордън, че се е опасявала от трафик на хора, никак не ѝ се е вярвало това да е реално, още по-малко да я изберат.

Все пак, освен че ѝ се обаждат, побеждава 600 души и печели образа на Тутар, който оцветява брилянтно. Бързо се изкачва до 1-во място в класацията на Imdb за най-популярни актьори, задминавайки всички холивудски любимци. Гласят я за Оскар, няма безразличен пред чара и изпълнението ѝ, дори Youtube коментарите са ласкави. Време е да заменим „Мачкай, Гришо“ с „Късай, Мария“!

Тя е дете, тя е възрастен, пискливо животно, бойна машина и дама. Красива и притеснителна, макар и по мярка в кожата на дивачка, Бакалова е 24-годишният ни златен билет.

Тутар преди и след makeover.

Лентата пращи от българска реч, крясъци и жаргон. Сюрреалистично се питах „Какво гледам, за бога, наистина ли?“ Мария ползва родния си език през 80% от времето, тоест английски, иврит и български в тази конфигурация на разбирателство напомнят за притчата с Вавилонската кула. Не знам как Саша е свикнал с езика, но дори в общо интервю смущават Джими Кимъл, гостувайки в образ. Изгледайте го на своя отговорностмежду неудобство и екстаз.

И в тази част на „Борат“ провокацията е многоизмерна. Не е ясно дали сатирата е насочена към раздуването на коронавирус, или към дълбоката конспирация, но и най-горещата тема е налична. Както в първия филм от 2006 г, така и тук, не всички участници са предупредени, че биват снимани. Залага се на импровизация, перверзни идеи, безумни реплики и потрошени стереотипи. Саша Коен, вдействителност мъдър и добре артикулиращ човек, обяснява в интервю как основната цел на продукцията е именно тази – пълна свобода и гола истина.

Думите му имат тежест, след като най-любопитният факт е „разобличаването“ на Руди Джулиани – личен адвокат на Тръмп.

В една от сцените Тутар провежда фалшиво интервю с Руди, който няма представа, че участва във филм. Без да спойлвам прекалено, стигаме до бъркане в панталон. Цялата инсценировка е страшно впечатляваща. Разплитането на трудните теми също.

Киносензацията всъщност е заснета в Америка – Ню Йорк, Мериленд, Калифорния, Южна Каролина и Тексас.

През 2006 г „Борат“ е забранен в Казахстан заради бруталната светлина, в която държавата е представена.

Черният абсурден хумор не понася на всеки, но изглежда са се окопитили, защото вече използват косвеното си участие в продукцията с рекламна цел.

След няколко роли, сред които най-известни са тези в „Трансгресия“ от 2017 и „Бащата“ (влизащ в надпреварата за Оскар за чуждоезичен филм), директно във вселената на „Борат“, Мария Бакалова вече е звезда, далеч от нашия мащаб. Дава интервюта за „Ню Йорк Таймс“, гостува в емисии и шоута и е безапелационен носител на уважението на Саша Коен. Гледайте „Борат“ 2, заслужава си.

Ето и друго бижу, излязло под шапката на Амазон Прайм.