Романът на Стивън Кинг Другият (The Outsider) е публикуван за първи път през 22 май 2018 г. Само месец по-късно продуцентите на HBO отправят предложение към писателя и обявяват, че ще снимат минисериал, базиран на книгата. За сценарист и създател е привлечен Ричард Прайс, познат с работата си по филми като Море от любов, Бясното куче и Глория и Шафт. Сред режисьорите на отделните серии се открояват имената на актьора – Джейсън Бейтман, който играе и един от персонажите, както и на Андрю Бърнщайн, познат със заглавия като 12 маймуни и Западното крило. The Outsider е в топ 5 най-популярни сериали в момента, съгласно класацията на сайта IMDB, с оценка 8.3. Силен екип, прекрасен писател и един оплетен сюжет, който се движи по тънката граница между възможното и свръхестественото.

Опияняващият се от мъка

Действието на сериала се развива в град Чероки. В един юлски ден полицията прави показен арест на една от уважаваните фигури в местното общество – треньора на Малката лига по бейзбол – Тери Мейтланд (Джейсън Бейтман). Пред очите на стотици негови съграждани и собственото му семейство, обичаният учител е обвинен от детектив Ралф Андерсън (Бен Менделсон) в бруталното убийство на 11-годишно момче. Всички доказателства са срещу него. Има обаче един проблем – по същото време, когато е извършено убийството, Мейтланд е бил извън града на учителска конференция. В защита на алибито му едно по едно изскачат солидни доказателства. Човек не може да бъде на две места едновременно. Една трагедия води след себе си друга и като че ли някой изпитва задоволство от всичко това. С търсенето на истината се заемат детективите Андерсън и Сабло (Юл Вазкез), адвокатът на Мейтланд – Хауи Голд (Бил Кемп) и ексцентричният частен следовател – Холи Гибни (Синтия Ериво).

Бавен танц, с елементи на съспенс

Феновете на Стивън Кинг и на конкретния роман трябва да вземат под внимание факта, че има известни разлики между книгата и сериала. Те варират от значителни несъответствия, касаещи конкретни герои и достигат до миниатюрни разминавания – като например името на града, където се развива действието. Промените в сюжета разкриват някои черти от характера на персонажите и не развалят цялостното усещане от историята. Единственият негатив е, че някои епизоди носят по-слаб емоционален заряд от други. Въпреки тази привидна мудност, напрежението е като сянка, която постоянно е надвиснала над историята. На зрителите са спестени бруталните измерения на престъпленията, а акцентът е поставен върху криминалния сюжет и свръхестествения елемент.

Сред актьорската игра се откроява особено силно изпълнението на номинираната за Оскар – Синтия Ериво. Макар тя да се различава от Холи Гибни, позната от трилогията за Бил Ходжис, превъплъщението на актрисата е силно и запомнящо се. Деликатността и интелекта на Холи пасват на студената натура на детектив Андерсън. В сериал, който не разчита на специални ефекти, именно актьорите правят сюжета двойно по-интригуващ.

Още след първия епизод излязъл през февруари, The Outsider се нареди сред най-гледаните сериали по HBO. Комбинацията от трилър, криминална драма и скрито чудовище привлече зрителите към малкия екран. Сериалът гъделичка сетивата на феновете на Стивън Кинг и едновременно с това е един чудесен първи досег със света на писателя. За всеки, който тепърва открива творчеството му.  

За онези с афинитет към хитови продукции – ако сте пропуснали The Witcher, сега е време да се поправите.