Тази година не можем да се оплачем от липса на добри заглавия. Освен с много силни пълнометражни филми, бяхме зарадвани и с доста приятни сериали. Сложи се край и на няколко любими поредици, за което си пострадахме. Ако сте заклет киноман, няма да ви изненадаме. Все пак сме направили списък на някои от най-успешните филми за 2019. В случай че сте ги пропуснали или пък предпочитате да повторите, вместо да гледате Маколи Кълкин.

Отмъстителите: Краят / Avengers: Endgame

С този филм Марвел разбиха няколко рекорда за приход и той се превърна в най-касовата лента за всички времена, минавайки предходния „носител на титлата“ – „Аватар“.

Спайдърмен: Далеч от дома / Spider-Man: Far from Home

Отново филм от киновселената на Marvel. Той е продължение на „Спайдър-Мен: Завръщане у дома“ и е с добре вплетени сюжетна линия и емоционална наситеност, идващи от „Отмъстителите: Краят“. Том Холанд създава една от най-добрите версии на героя досега.

Жокера / Joker

Един от най-дискутираните филми за тази година. Има защо да е така. Хоакин Финикс извежда образа на съвсем ново ниво, а историята ни показва и едно много различно тълкование на антигероя. Жокера не е традиционната адаптация на комикс, защото той не съдържа никакви кадри с CGI ( компютърно генерирани образи). Тод Филис бива обвинен, че заимства от филмови сюжети на Скорсезе и въобще драмите и дискусиите около лентата все още не спират. Критикуван, харесван или неразбран – той става първият филм с възрастово ограничение, който прави над милиард долара приход.

Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър / Star Wars: Episode IX – The Rise of Skywalker

Спорно е дали е най-добрият филм от поредицата, но е факт, че е съществен като завършек на сагата. Несъмнено мненията и реакциите от публика и критици и тук ще бъдат много разнородни, но е сигурно, че няма да има фен на франчайза, който да го пропусне. Дори немалкото разочаровани от предходната част на трилогията – „Междузвездни войни: Последните джедаи“

The Wandering Earth / 流浪地球

Ето един филм, който може и да ви е убягнал, но ако съдим от приходите му – 700 млн. долара, съвсем не е лошо да се види. Възможно ли е да се оцелее на Земята, докато Слънцето умира? Ще разберете от постапокалиптичната адаптация по роман на известния китайски автор Лиу Циксин.

Моят народ, моята страна / My People, My Country / 我和我的祖国

7 момента от историята на народна република Китай, 7 различни режисьора, 7 различни истории. Нещо много различно и интересно, което можете да сложите в списъка, за когато имате три свободни часа.

Алита: Боен ангел / Alita: Battle Angel

Екранизация по мангата на Юкито Киширо. И дори да не сте запознати с творчеството му, може да го гледате на доверие заради Джеймс Камерън и Робърт Родригез.

Имало едно време в Холивуд / Once Upon a Time in Hollywood

Режисьор – Куентин Тарантино. В главните роли – Леонардо ди Каприо, Брад Пит, Марго Роби. Наистина не вярвам, че е нужна пета причина да гледате филма, ако още не сте го направили.

Аладин (2019) / Aladdin (2019)

Disney съвсем последователно прави игрални версии на своите класики в последните години и това е супер. Не че ни трябва извинение да зяпаме детски филми, но пък е готино да имаме все пак повод да си пуснем наново позабравените истории.

Цар Лъв 2019 / The Lion King (2019)

Само за премиерния си уикенд лентата прави над 500 милиона долара. Прожектира се в над 56 държави и не вярвам, че някой ще пропусне да гледа любимите Симба, Тимон и Пумба във вариант компютърна анимация.