С неустоим британски чар и акцент, Дяволът кръстосва улиците на Лос Анджелис в сериала „Луцифер“. Всичко започва с комикса на Нийл Геймън, Сам Кийт и Майк Дригенбърг – „Сънчо“ (The Sandman), който вдъхновява последвалия графичен спин-офф – „Луцифер“. Там главният герой е паднал ангел, който се забърква в множество приключения – както на Земята, така и в Рая.

Компанията Фокс е запленена и през 2016 г. пуска пилотния епизод. Първите две години изглежда, че всичко върви по план, но сезон номер три се оказва разочарование и продуцентите прекратяват продукцията. Те обаче не са успели да осъзнаят колко голяма е аудиторията, която симпатизира на главния герой. Феновете организират онлайн движението #спасиЛуцифер (#saveLucifer) и Нетфликс сe явява в образа на спасителя. Стрийминг платформата закупува правата и изпраща сериала в орбитата на суперхитовете, връщайки не само съспенса, но и качествените диалог и визия.

Дяволът носи Прада

Луцифер Морнингстар (Том Елис) е плейбой и собственик на известния бар „Лукс“ в Лос Анджелис. Той също така е и падналият ангел, син на Бог, който е прокуден да бъде господар на Ада. В един момент обаче на него му омръзва да раздава правосъдие и бяга от своя вечен затвор в слънчевия Град на ангелите. Там той се отдава на всички удоволствия, които Светът на хората може да предложи, без да крие от когото и да е нито реалното си име, нито истинската си същност. Един ден господин Морнингстар се оказва замесен в престъпление и така среща Клоуи Декър (Лорън Джърман), която е детектив и е единствената, на която Дяволът не успява да влезе под кожата.

Том Елис и Лорън Джърман

Това поставя началото на тяхното странно работно партньорство, на терапевтичните сеанси, на които Луцифер започва да се подлага, и на вмешателството на други библейски създания.

Създател на сериала е сценаристът Том Капинос, който стои зад известните телевизионни шоута „Секс до дупка“ (Californication) и „Кръгът на Доусън“ (Dawson’s Creek). Това, с което „Луцифер“ печели феновете си, са съдържанието на историята и леко закачливия тон, в който е разказана. Феновете на жанра ще открият прилики с любими заглавия като „Касъл“ (Castle), където един писател става съветник на полицията, и „Свръхестествено“ („Supernatural“), който подхожда към религиозните въпроси по един нетрадиционен начин и с подобно чувство за хумор.

Олицетворение на наказанието

Освен любопитният сюжет, прекрасното чувство за хумор и невероятният саундтрак, скрито оръжие на сериала несъмнено е и самият главен герой. Том Елис влиза в кожата на Луцифер и тя му приляга перфектно. Идеята Дяволът да посещава психоаналитик е истинско бижу, а реализацията – пленителна. Историята е тясно обвързана с изначалното призвание на Дявола – да наказва грешниците в Пъкъла. Реално той прави същото, но на Земята. Вероятно самият Елис изпитва известно притеснение по отношение на персонажа си, което може да се дължи и на факта, че по-голямата част от членовете на семейството му са пастори. Oh, the irony.

На 21 август 2020 г. Нетфликс ще пуснат първите осем епизода от новия, пети сезон на сериала. Това няма да е последната изява на „Луцифер“, защото се готви и последен – шести сезон. За всеки, който обича леко дяволития поглед към криминалния жанр – налице е чудесен избор.

Макар сериалът да има предимно комедийна стойност, тук може да си обясним защо обичаме да ни е страх.