В началото е огънят, повествованието се разкрива чрез ретроспекция, а краят е покрит с пепел. Или както казва една от героините: „Не забравяй, че понякога ни се налага да изгорим всичко и да започнем да изграждаме живота си отначало“. Това е посланието на „Малки пожари навсякъде“ – нашумелия роман на американската писателка Селест Инг (изд. Сиела). Книгата бързо се превръща в бестселър и печели наградата на Goodreads за роман на 2017 г. Още топъл от печатницата, бива забелязан от Рийз Уидърспун и включен в списъка на нейния популярен Читателски клуб. Пленена от историята, актрисата полага всички усилия сюжетът да бъде претворен в сценарий и екранизиран от Hulu. Така на малкия екран оживява историята на две коренно различни жени и се отправя острият социален въпрос – какво те прави истинска майка?

Искри в Шейкър Хайтс

Мястото на действието е едно предградие на Кливланд – Шейкър Хайтс, а периодът – краят на 90-тегодини. Едни от уважаваните граждани на това идилично общество са семейство Ричардсън, които обитават голяма красива къща, заедно с четирите си породени деца: Лекси, Трип, Муди и Изи. Бил (Джошуа Джаксън) е уважаван адвокат, а Елена (Рийз Уидърспуун) – местна журналистка. Доходът на фамилията се допълва от един малък апартамент, който те отдават под наем. Един ден в него се нанася самотната майка Мия Уорън (Кери Уошингтън), заедно с дъщеря си Пърл. Ричардсън са олицетворение на американската мечта, а семейство Уорън – артистични номади. Елена и Мия биват коренно различни и напрежението между тях е осезаемо от самото начало. Във въздуха се носи шепотът на добре скрита семейна тайна, а в малката общност постепенно назрява остър социален конфликт.

Сблъсък между волята и контрола

Създател на сериала е Лиз Тигелар, позната като продуцент на хитовете „Отмъщението“, „Имало едно време“ и “Братя и сестри“. Интрото е красиво и горещо, а при самите снимки се залага на близки кадри на героите.

Личи колко силно Уидърспуун и Уошингтън са харесали персонажите си и са прегърнали идеята да се превъплътят в две толкова различни на външен вид и по характер жени. В самата книга не се споменава дали героинята на Мия е цветнокожа, но с цел обогатяване на сюжета решават, че тя трябва да е именно такава. Това, което прави историята интригуваща, са именно пластовете социална полемика. Засегнати са теми като майчината любов, расизмът и взаимоотношенията между деца и родители.

Ако сте гледали популярния хитов сериал на HBO – „Големите малки лъжи“, или сте чели книгата на Лиан Мориарти, по която е екранизиран, няма как да не забележите сходната стилистика. Също като него, „Малки пожари навсякъде“ засяга наболели обществени въпроси и опитва да им направи критична дисекция. За съжаление, не така успешно. Като цяло историята остава в зоната си на комфорт. Ако „Големите малки лъжи“ разчита на върволица от невероятни персонажи и микро истории, тук сюжетът е по-опростен и концентриран основно върху Мия и Елена.

Силната игра на Рийз Уидърспуун и Кери Уошингтън превръща „Малки пожари навсякъде“ в един повече от чудесен минисериал. Сред искрите на неудобни въпроси и прикрити погледи зрителите ще открият увлекателен разказ за две силни жени.