Представете си свят, в който супергероите са реалност. Те не само съществуват, но имат статута на днешните суперзвезди. Лицата им се усмихват от всеки билборд, филмите с тяхно участие носят приходи от милиарди долари, а последователите им в Туитър са милиони. За това са се погрижили „Момчетата“.

Комиксът „Момчетата“, чийто сторилайн се развива в интервал 2006-2008 г.

Между другото – супергероите са и пазители на реда в града, наказвайки престъпниците. Този паралелен свят е създаден от писателя Гарт Енис и художника Дарик Робъртсън, творците зад комикса „Момчетата“, вдъхновил хитовия едноименен сериал. Продуцентите на „Проповедникът “ (The Preacher) – Евън Голдберг и Сет Роугън са запленени от сюжета и решават да реализират проекта под шапката на Амазон Прайм (Amazon Prime).

Кои са „добрите“ герои?

Действието на сериала се развива в наши дни. Най-високо в йерархията на супергероите стоят Седмината, които напомнят на Лигата на Справедливостта (DC). Те са водени от харизматичния Хоумлендър (Антъни Стар), който прилича на сборен образ между Супермен и Капитан Америка. Под бляскавата маска на повечето супергерои обаче се крият комплицирани персонажи, които имат жестоки характери и покварени души. За техния имидж и финанси се грижи корпорация Воут (Vought), която също така потулва всяка тяхна грешка. Липсата на справедливост извиква нуждата от нов вид герои – „Момчетата“.

Това са Бучър (Карл Ърбан), Французина (Томър Капон), Майчино мляко (Лаз Алонсо), Жената (Карен Фукухара) и Хюи (Джак Куейд). Всеки един от петимата е пострадал пряко или косвено от безразсъдното и безчувствено отношение на супергероите и е решен да ги накаже. По средата между двете фракции е новото попълнение в Седмината – Ани Дженюари (Ерин Мориарти), известна като Старлайт. Тя е един от малкото морални супергерои и трябва да се справи с цялата бъркотия около себе си.

Лаз Алонсо, Карл Ърбан, Антъни Стар, Джеси Ъшър, Чейс Кроуфорд, Ерин Мориарти, Джак Куейд и Томър Капон

Секс, насилие и суперсили

Създател на телевизионната екранизация е Ерик Крипки, обичан от хиляди фенове , заради работата си по сериала „Свръхестествено“ (Supernatural). Той вдъхва живот на този натуралистичен сай-фай коктейл, чиито епизоди са изпъстрени с насилие и черно чувство за хумор. Границите между „добро“ и „зло“ са размити и реално светът, който ни е представен, прилича повече на антиутопия, отколкото на сбъдната мечта. Историята показва ексцесиите в корпоративния американски свят. Сред актьорите се откроява дебютът на сина на Денис Куейд и Мег Райън – Джак Куейд, както и играта на Антъни Стар, който вдъхва живот на леко налудничавия Хоумлендър.

Доминик Макелигот и Антъни Стар

За всички любители на света на комиксите ще е забавно да открият приликите между суперсилите на героите в сериала и тези от DC вселената. Неслучайно именно DC първи започват да издават този комикс. В редиците на Седмината има персонажи, напомнящи на Аквамен, Жената Чудо, Светкавицата и Батман. Репликите и шегите приличат на ироничния изказ в Дедпул. С други думи – аналогиите са умишлени, но показани през пародийно огледало. Зад екшън сцените се крият сложни теми. Намесени са казуси като движението #MeToo, злоупотребата с власт и беззаконието.

На 4 септември стартира вторият сезон, а Амазон още през юли обяви, че предстои и трети. Все повече телевизионни звезди проявяват интерес за участие и отсега се знае, че в трети сезон ще видим един от любимите братя Уинчестър – Дженсън Екълс. Ако искате да разнообразите с нещо нестандартно, мрачно и качествено, пуснете си „Момчетата“.

Но преди това да си припомним един любим злодей на Марвел.