Новият трейлър на Morbius вече е факт, а в него присъстват доста противоречиви и интересни елементи, каращи всички фенове на обичаната Marvel (мулти)вселена да си задават определени въпроси. Въпроси като: „ще бъдат ли свързани двете филмови вселени – тази на Sony и тази на Marvel Studios?” ; „кой ще бъде противопоставен на Morbius?” ; „ще видим ли самия Spider-Man?” ; “върви ли се към създаване на Spider-Verse?”. Има и един фундаментален въпрос, стоящ може би над всички други – „Morbius ли ще даде началото на Зловещата Шесторка?“. Ето това е нещо, в което си струва да позадълбаем!

Morbius and the SInister Six

The Sinister Six – Зловещата Шесторка

Рождената дата на този иконичен злодейски отбор е някъде през януари, 1964 година. Spider-Man отдавна е наложил се супергерой в комиксовата реалност на Америка, че и на света. Изправил се е срещу своите собствени суперзлодеи, отново и отново безапелационен победител, защото това всъщност е изконната съдба на един комиксов герой. Един от тези злодеи е добре познатият на всички Doctor Octopus.

Нека влезе Ото Октейвиъс.

Доказал се като един от най-интелигентните и достойни противници на Спайди, Док Ок решава да се свърже поотделно с всеки един свой колега, победен от алтерперсоната на Питър Паркър. Това начинание не жъне особен успех, а единствените, откликнали на призива му, са Електро, Крейвън, Мистерио, Пясъчния човек и Лешояда. Това е и оригиналният отбор от суперзлодеи, нарекли себе си The Sinister Six – Зловещата Шесторка.

Morbius

Нека влезе Майкъл Морбиъс

След безспорния успех на Venom от компанията Sony продължават собствените си филми по… суперлошковци. Следващ на опашката е Майкъл Морбиъс – Morbius, the living vampire. Тенденцията е ясна – имаме собствена филмова вселена с немалко образи от комиксите на Марвел, а в центъра на всичко това е не кой да е, а може би най-известният сред тях – Човекът-паяк! Започваме изграждането на Спайди-вселена, в която новите Авенджъри ще са лоши и гръмко ще се зоват „Зловещата Шесторка“! Колко яко да е това? Дори имаме и съществуваща и изградена вече история в комиксите, остава само да я пренесем на големия екран.

Morbius и началото

Всъщност преди да видим изявите на Морбиъс на киноекраните, двама от шестимата сладури от отбора вече сме ги виждали. Това са Venom и The Vulture – първият избухна със свой собствен филм, а вторият създаваше основните проблеми за Спайди в Spider-Man: Homecoming. Ще забележите разликите в самите образи, изграждащи The Sinister Six – тук спекулациите ни карат да разположим в един отбор Венъм и Лешояда, а по-късно и самия Майкъл Морбиъс.

Разминаванията обаче не спират дотук – вероятно архитектът на Шесторката ще бъде Adrian Toomes – The Vulture (игран от Майкъл Кийтън), вместо доктор Ото Октавиъс. Остава да разкрием останалите трима участници – Мистерио вече го видяхме (Spider-Man: Far from home), дали по някакъв начин ще се завърне от страната на мъртвите, остава да почакаме и да разберем. Усилено се говори за още един потенциален филм за суперзлодей, ако Sony се справят с Morbius – това ще бъде Kraven the Hunter.

Enter Sandman

Sony имат опит с изграждането на образа на Пясъчния човек – Sandman, макар и неуспешен. Логичният избор би бил именно той да бъде шести и последен злодей от The Sinister Six, но какво ще решат, бъдещето е несигурно и зависи от много променливи, за да си позволим спекулации толкова напред във времето.

Това, което можем да кажем със сигурност, е че ни очакват интересни времена по отношение на филмови вселени, злодейски дружини, изграждане на супергеройски образи и цялостно развитие на този специфичен жанр. Morbius най-вероятно ще е официалното начало на изграждане на Зловещата Шесторка, а защо не и начало на нещо повече – предстои да видим.