Тази есен Ридли Скот се завръща зад телевизионната камера след дълги години работа в киното. Режисьорът на сай-фай класики като „Пришълецът“ и „Блейд Рънър“ отново обръща поглед към Космоса в новия фантастичен сериал на HBO Max – „Отгледани от вълци“ (Raised by Wolves). Той също така е и изпълнителен продуцент на лентата. Проектът е дело на сценариста на „Пеперудата“ и „Затворници“Арън Гузиковски. Премиерната дата на сериала беше 3 септември 2020 г., като към момента са излезли седем от общо десетте епизода.

Аманда Колин и Абубакър Салим

Скот има афинитет към андроидите и не е изненада, че именно те са в центъра на сюжета. Красивите постери приканват зрителя към един мрачен футуристен свят, в който съдбата на човечеството виси на косъм.

Силата на майчинския инстинкт

Годината е около 2150. Планетата Земя е съсипана. Имало е война между „вярващите“ в бога на слънцето Сол и атеистите. Андроиди са се били и на двете страни. За да се спаси човечеството, всяка една от групировките прави кораби-трезори и ги изпраща в търсене на планета, годна за живеене. „Вярващите“ пътуват на големия кораб „Рай“. Атеистите изпращат на екзопланетата „Кеплeр-22b“ шест човешки ембриона заедно с андроиди Майка (Аманда Колин) и Баща (Абубакър Салим), които да ги родят, пазят и отгледат. Оцеляването на децата е под въпрос, както и психиката на андроидите. Дали машините могат да изпитват чувства и дали учените са подценили майчинските чувства са само част от въпросите, на които историята се опитва да отговори.

Вълчицата и нейните деца

Първият епизод е изключително динамичен и богат откъм действие. Може да се каже, че след това сериите поемат по типичния за жанра плавен модел, комбинирайки ретроспективни сцени и настоящи случки. Драмата лежи върху плещите на датската актриса Аманда Колин, която прави изключителна роля като андроида Майка. Ако си пуснете сериите вечер, може трудно да заспите след това, „преследвани“ от нейния поглед. Интересно е да се наблюдава как в хода на историята машините се учат да бъдат родители. Те биват подлагани на различни изпитания от децата като манипулации, лъжи и гневни изблици. Макар и да залага много на тази сюжетна линия, сериалът отправя поглед и към други теми – като религиозните войни, напредъка на науката и етиката в оцеляването.

Снимките са правени в Южна Африка, но откъм цветове епизодите са доста минорни. Всичко е някак сиво, безжизнено и много рядко се появява светлина, която обикновено служи като акцент в дадена сцена. Любителите на жанра ще открият някои прилики със сериала „Бойна звезда: Галактика“ и с филми като „Терминатор“. Въпреки тези сходства, случващото се е нестандартно и различно, за да прикове бързо. Началото на сериите идва в повече, докато се навържат отделните елементи от историята. В епизодите участват любимецът от „Викинги“Травис Фимел и ирландската актриса Ниам Алгар, които играят ролята на антипод на Майка и Татко.

Натуралистичната визия и увлекателният сюжет на „Отгледани от вълци“ го превръщат в един от открояващите се сериали на 2020 г. В момента той е в топ 5 на най-гледани такива според IMDB и има защо. Макар да не е всеядна, тази телевизионна продукция печели зрителите със своята провокативност, поставяйки на преден план някои спорни въпроси.

А за същината на страха и неговата функция в киното може да разберем повече: тук.