Времето е още топло и слънчево, но листата по дърветата вече пожълтяват. Септември, освен дъждове, ни носи със себе си и началото на новата учебна година. Със сигурност тя ще е различна, дори повече от предходната. Следващите училищни филми са точна рецепта за добро настроение, стават и за родители, затова не се колебайте, а скролнете по-надолу:

1. Хари Потър и Философския камък

Светлините загасват на една тъмна улица, а странно изглеждащ мъж с дълга бяла брада оставя бебе на входа на „Привит Драйв“ № 4. Малкото вързопче всъщност е Хари Потър, който нe подозира, че е победил един от най-могъщите черни магьосници в историята. Така започва първата екранизация по романите на Дж. К. Роулинг. А сред символите на този свят и централно място на действието е училището за магия и вълшебство – Хогуортс. В този първи филм от поредицата зрителят прекрачва прага на училището и започва да мечтае да има вълшебна пръчка и да учи там.

2. Клуб „Закуска“

Финалната сцена оставя траен спомен в съзнанието. Тя е белязана от емблематичната песен на Simple Minds – „Don’t You (Forget About Me)“. Самата история е не по-малко запомняща се. Случващото се във филма се развива само в един ден. Петима напълно различни по характер и външен вид ученици са наказани да бъдат заедно в празното училище заради своите провинения. За някои от тях това е модел на поведение, за други – изключение от перфектния им училищен профил. Едно обаче е сигурно – никой от тях не е същият след тази съдбовна среща. Режисьор на лентата е Джон Хюз, в чиято филмография изпъкват също заглавия като „Шестнадесет свещи“ и „Сам вкъщи“.

3. Обществото на мъртвите поети

Филмът разказва за учителя по английска литература – Джон Кийтинг (Робин Уилямс). Той работи в един мъжки пансион във Върмонт. Стилът му на преподаване определено е нестандартен за строгите порядки в училището. По време на уроците си Джон излиза извън стандартната рамка и възпламенява умовете на своите ученици чрез красотата на поезията. Изпълнението на Робин Уилямс е въздигащо и вдъхновяващо. Всеки би искал да има късмета и да е в класна стая с такъв учител. У зрителите се запечатват посланията на Кийтинг като: Каквото и да ви казват другите, думите и идеите могат да променят света.

4. Десет неща, които мразя у теб

Основан върху пиесата на Уилям Шекспир „Укротяване на опърничавата“, филмът разказва историята на сестрите Бианка (Лариса Олейник) и Кат (Джулия Стайлс). В техния дом има строго правило – по-малката може да излиза извън клас само когато и по-голямата го стори. Това довежда до скрояването на хитър план, но резултатът се различава от предчувствания. Една от паметните сцени е изпълнението на Хийт Леджър на хита на Франк Синатра – „I Love You Baby“. Тази класическа тийн драма директно се намества в топ 3 училищни филми.

5. Брилянтин

Сред най-известните американски мюзикъли, но и чудесен филм за приятелството и любовта, които може да срещнем в училище. Историята на едно порядъчно момиче – Санди (Оливия Нютън Джон) и на едно „лошо“ момче – Дани (Джон Траволта). Тяхната история се разгръща на фона на последната учебна година, много бурни танци и супер фризирани коси. Лентата е базирана на едноименна бродуейска пиеса от началото на 70-те години. Любопитно е, че една от най-популярните песни – „You’re the One That I Want“ не е част от оригиналната продукция, а е създадена специално за „Брилянтин“.

Поезия, бухнали коси и училище за магия предвещават един чудесен старт на всяка учебна година.

А докато си избираме училищни филми, дрехи за септември или чакаме децата, ето 7 супер гангстерски сериала.