„Спаси живот и ще бъдеш герой. Спаси хиляди животи – е, тогава си медицинска сестра“- твърди ходещата мистерия сестра Милдред Ратчед.


„Ратчед“ е психотрилър под шапката на Нетфликс. Създатели са Еван Романски и Райън Мърфи. Дело на Мърфи са проекти като „Зловеща семейна история“,“Клуб Веселие“, „Холивуд“ и др.

В главната роля блести екранната стихия Сара Полсън, която сме гледали в „Кутия за птици“, „Мисис Америка“ и още куп успешни продукции.

Тя си партнира с Фин Уитрок, Синтия Никсън, Шарън Стоун и още добре познати актьори. Много зрители наричат сериала „психарски“ и “пълен с луди“, но съм сигурна, че има още какво да видим, защото са планирани общо 4 сезона.

„Ратчед“ е предистория на „Полет над кукувиче гнездо“ и ни разкрива защо Милдред се е превърнала в ледената кралица, за която четем в книгата.

През 1947 г. тя пристига в Северна Калифорния, за да кандидатства за работа в психиатрична болница с джобни скрити мотиви.

Смайващо е умението на тази жена да разгадава всеки ум, а после ловко да дърпа конците му. Ще те убеди, че ти помага, но всъщност помага на себе си. Ще те убеди, че ти се възхищава, но само ако има полза от теб. Служейки на целите си, дори би те придумала да се самоубиеш. После с грация ще разчисти след теб, без да изцапа чистата си престилка. В нея виждаме жестокост и емпатия.

Печели си прякора Ангел на милосърдието, но дали убива, за да спаси нечия душа от страдание и дали не изпитва удоволствие от това?


Макар че, щом разбере с колко жестокост е изпълнено детството ѝ, зрителят би ѝ простил всичко

Гледайки епизодите, в ума нахлуват хиляди въпроси, а след като си отговориш на тях, изникват нови. Напрежението и непрекъснатите обрати вървят ръка за ръка със смелата актьорска игра. Заснетите кадри и костюми пък потапят в 40-те години на миналия век в Америка. Виждаме тогавашните социални норми, с които днес трудно ще се съгласим (слава богу).

Най-шокиращата от тях е, че хомосексуалността е считана за психична болест, а новаторските ‘’лечения’’ включват брутални методи като лоботомия и хидротерапия.

В лицето на Гуендолин (Синтия Никсън) пък виждаме една по-напредничава жена. Бихме я нарекли дори мирна бунтарка, която не се срамува от себе си и го заявява с достойнство.

Реална личност ли е сестра Ратчед?

Случващото се в сериала категорично е измислица. Той, обаче, е базиран на филма от 1975-та година, а филмът е създаден по книгата.

Тя пък е вдъхновена от личния опит на автора Кен Киси, който е работил като пазач в психиатрия. Киси създава сестра Ратчед – символ на авторитарност и тирания, по образ на шефката си, чието име е неизвестно. Много след издаването на книгата писателят случайно я среща в антикварен магазин. Тя отишла при него и попитала:

“Помниш ли ме? Сестра Ратчед?”

Луиз Флечър като сестра Ратчед в „Полет над кукувиче гнездо“, 1975 г.

Киси споделя, че се почувствал ужасно засрамен. Не знаел да се извини ли, или не… В онзи момент тя му се струвала много по-човечна, отколкото я помнел.

Сара Полсън казва, че разбира дълбоката самота на своята героиня.

Мотивът на Милдред се корени в инстинкт за оцеляване, тя търси усещане за дом. Животинска нужда я заслепява откъм неправилността на нейните действия. Актрисата ни кара да погледнем от друг ъгъл. Оттам бихме видели крехка душа, носила твърде много товар твърде дълго.

В епизод на “Семейство Симпсън“ сестра Ратчед е представена като робот. В сериала, обаче, у нея често присъства невинност. Тук тя все още е способна да обича и мечтае… само за да ѝ бъде отнето всичко, което иска.

В интрото виждаме как Милдред реже връзката със своето детско Аз – с частта от себе си, която е крехка и уязвима. Така в последния епизод пред нас застава познатата студена и сдържана персона, от която са изтръгнали и последната частица нежност.

Наричана е чудовище, но тогава какви са онези, направили я такова?

Ето още един трилър с интересна тематика.