„Сутрешно шоу“ (The Morning Show) събира за втори път на малкия екран Дженифър Анистън и Рийз Уидъспун, след като преди повече от 15 години те играха сестри в хитовия сериал „Приятели“. Това всъщност е първата телевизионна изява на Анистън след превърналия се в легенда комедиен сериал. Този път амплоато на героините е коренно различно. Чувствата, които изпитват една към друга, определено са далеч от сестрински. Джей Карсън и Кери Ехрин, продуцентите на „Къща от карти“ и „Родители“, са заложили на сложните машинации в света на телевизията. Телевизия Apple TV+ е очарована от сценария и от самото начало твърдо заявява, че ще има поне два сезона. Оценките не закъсняват и още след първия сезон „Сутрешно шоу“ получи три номинации „Златен глобус“ – за най-добър драматичен сериал и за силните изпълнения на двете си главни героини.

Good Morning, Sunshine

Часът е три сутринта и Алекс Лейви (Дженифър Анистън) започва сутрешната си рутина както всеки друг ден. Заредена със солидна доза кафе, тя се отправя за работа в централата на UBA network, където е водеща на популярното в САЩ – „Сутрешно шоу“. Когато пристига се оказва, че идеално подреденият ѝ свят е рухнал. Нейният ко-водещ, с когото работят от 15 години и са невероятен тандем – Мич Кеслър (Стив Карел), е уволнен и срещу него са повдигнати обвинения в сексуален тормоз. По същото време, в затънтена телевизия, устата репортерка Брадли Джаксън (Рийз Уидърспун) неволно става Ютуб звезда след едно свое избухване пред камера. Нейният звезден миг я прави видима за амбициозния продуцент на UBA network – Кори Елисън (Били Крудъп). Той има нетрадиционни идеи как да „поправи“ имиджа на своето сутрешно предаване.

Сериите проследяват заплетената екосистема на телевизионните предавания, съдбите на хората зад камера. Също и сложните избори, които се налага да вземат в живота си. В основата на този водовъртеж са две силни жени, които имат коренно различен подход към аудиторията и колегите си.

Едно шоу не може да има две звезди

Още от първите минути зрителите са въвлечени в напрегнатия ритъм, който цари в телевизията. Усилена работа от ранни зори, чаши горещо кафе, промяна на сценарии в последната минута. Постоянно тичащи напред-назад хора, които изглеждат сякаш ще получат инфаркт. Напрегнатата атмосфера е предадена великолепно. Във всеки епизод има сблъсък на амбиции и характери и то не само на главните героини, но и на почти всеки един от екипа. Засягат се проблеми като работната етика, сексуалния тормоз и сексизма. Тези въпроси не се споменават повърхностно, а се поставят ребром.

Освен силния сценарий, „Сутрешно шоу“ печели и с блестящия си актьорски състав. Рийз не излиза от зоната си на комфорт и типично за себе си играе героиня-бунтарка. За разлика от нея, Дженифър Анистън се превъплъщава в коренно различно амплоа от това, в което сме свикнали да я гледаме. Тя е „ледена кралица“, посветила живота си на своята работа и би направила всичко, за да я задържи.

„Сутрешно шоу“ дърпа завесите и въвлича хората в живота на шоубизнеса. Сюжетът е интригуващ, персонажите са привлекателни, а проблемите – скоростно влакче. Със сигурност сезон едно качи висок връх и с вълнение очакваме да видим какво са ни подготвили догодина.

И като става дума за добър тандем, нека си припомним Ал Пачино и Робърт де Ниро в „Ирландецът“ . Заглавие от миналата есен, обрало отличия и 10 номинации за Оскар.