Една подхвърлена монета, бяла дълга коса, изпепеляващ поглед, магия, бой с мечове и чудовища. Когато всички любими съставки на фентъзи феновете са налице, успехът е неминуем. Само за няколко седмици новият сериал на Нетфликс – „The Witcher“ (Вещерът) разбуни духовете в интернет пространството. Той е екранизация на популярната едноименна поредица на полския писател Анджей Сапковски (изд. Сиела). Голяма част от феновете на книгите и популярната компютърна игра са в екстаз. Филмовите критици обаче са на мнение, че не е нещо особено и няма да пожъне големи успехи. Дали обаче не грешат?

Според официалната класация на IMDB в момента това е най-популярният сериал, който успя да измести дори сериите от сагата Междузвездни войни – „Mandalorian“. Усетили жаждата у феновете, Нетфликс обявиха, че със сигурност ще има сезон 2 през 2021 г. Компанията дори обмисля идеята да направи цели 7 сезона, базирани на книгите от сагата на Сапковски.

Кой е вещерът?

„The Witcher“ е история за Гералт от Ривия (Хенри Кавил) – белокос мутант, майстор на меча, който е специално обучен да убива чудовища. Този самотен герой кръстосва пътищата на Континента, убива митологични създания, които причиняват зло, и по този начин припечелва колкото за насъщния. По пътя си той среща бъбривия бард Лютичето (Джоуи Батий), изкусителната магьосница Йенефер (Аня Чалотра), добродушната вещица Трис (Ана Шафер) и още много други. Съдбата му обаче е свързана с едно дете, Цирила (Фрея Алън), принцесата на Цинтра и една стара клетва.

Пътят на историята от книга, през игра до филмов хит

Създателката на сериала Лорън Шмид (продуцент на „Дявол на доброто“) е имала нелеката задача да подреди хронологично историята на Гералт. Освен това тя запълва празнините в личните разкази на второстепенните герои, които са само загатнати в книгите на Сапковски. Още докато работи по сценария Шмид вижда главния герой като Хенри Кавил или поне така чува гласа му. За нейно щастие актьорът е голям почитател на игрите и веднага приема ролята. Кавил се потопява в образа, успява да предаде емоциите на персонажа си и впечатлява с бойните си техники, като дори не използва дубльор за бойните сцени. Фрея Алън също грабва публиката със своето превъплъщение в Цирила, предавайки едновременно невинността и силата на своята героиня. Останалите актьори от екипа също се справят добре с поверените им роли, но вероятно ще задълбочат и развият своята игра в следващите сезони. Към момента има какво да се очаква от химията помежду им, но за всяка връзка трябва време.

Един от главните проблеми на сериала е липсата на информация за хронологията на събитията. Ако зрителите не са чели книгите, първоначално могат да се затруднят в проследяването на действието. Историите, които се разказват в отделните епизоди, са от настоящето, миналото и ранните години на Гералт. Вероятно и самият свят на Сапковски, както и политическите борби в него тепърва ще бъдат разкрити в по-големи детайли, тъй като първи сезон се концентрира основно върху самите персонажи.

„Вещерът“ не е новият „Игра на тронове“, но не е и посредствена имитация в стил „Мечът на Шанара“. Сериалът печели с оригинална история, интригуващ главен герой и catchy саундтрак. Песента на Лютичето за Гералт светкавично завладя феновете и всеки, потопил се в първи сезон, не може да се удържи и да не запее под душа: „Toss a coin to your Witcher, O’Valley of plenty…“.