Пушкин я нарича „Тартюф в поли“, а за Волтер тя е „Звездата на Севера“. Силно обичана от едни и крайно недолюбвана от други, пристига в руския двор, когато е едва на 15 години. А по-късно управлява обширната империя в продължение на повече от 30 години. Екатерина Велика остава наистина The Great в историята, а именно като един от най-влиятелните владетели на Русия, който не само разширява границите на страната, но и трансформира културния ѝ живот.

Екатерина Велика (Catherine The Great / Екатерина Великая ) нарисувана от Луи Каравак през 1745 г и от Стефано Торели през 1780 г.

Тази емблематична историческа фигура възбужда въображението на редица творци и немалко актриси обличат пищните ѝ дрехи. Марлене Дитрих, Жана Моро, Катрин-Зита Джоунс и Хелън Мирън са част от дамите, въплътили се в образа на Екатерина. Тази година Hulu добави още едно име към тях – Ел Фанинг, по-малката сестра на Дакота Фанинг, която сложи короната и завладя публиката в образа на небезизвестната руска императрица.

Ако короната ти е по мярка – вземи я

Към момента „Велика“ (The Great) се радва на голям зрителски интерес от страна на публиката и вече е обявено, че ще се работи по втори сезон. Сериите започват с женитбата на Екатерина Велика (Ел Фанинг) за руския император Петър III (Никълъс Холт). От френските салони, където цари културен подем и бум на политически идеи, младата жена попада в една полуварварска страна, където стрелбата е хоби, чупенето на чаши е традиция, а отношението към жените е като към хора втора ръка. Образованието е далеч, свободата на волята – още повече и романтично настроената душа на Екатерина трябва бързо да се отрезви от реалността на новото си съществуване. На всичкото отгоре нейният съпруг е всичко друго, но не и начетен романтик.

Никълъс Холт и Ел Фанинг ; епизод: Parachute

Сценаристът Тони Макнамара решава да направи един нестандартен прочит на руската история. Стилистиката му от предходния проект – „Фаворитката“, кипи с пълна сила. Понякога действието е театрално или на забързан каданс, в други сцени се разчита на близки кадри. Като цяло фонът почти не съществува, важни са фигурите на шахматната дъска. Холт и Фанинг са наистина магнетични в своите изпълнения. Образите им се отдават с такава лекота, все едно са писани за тях. Те успяват да уловят сериозността на персонажите си в един не особено сериозен сюжет, което е трудно постижимо.

Отчасти базиран на реалността

Във „Велика“ Макнамара забърква коктейл от факти, мистика и творчески плам и създава не просто комедиен сериал, а истинска пародия. Почти няма факт, който да не е опорочен. Като се започне от имената на родителите на руския император Петър III, през разминаванията в характерите и биографиите на някои от реалните лица и се стигне до самия развой на събитията – „Велика“ е един микс от сатира и стереотипи. Макар и крайно далече от истинността, историята е интригуваща и пленява зрителите.

Дъглас Ходж и Ел Фанинг ; eпизод: „War and vommit“

Основният проблем е доколко ще се хване тънкото чувство за хумор без историческата база. Ако публиката е добре запозната с фактите, тя би оценила още повече таланта на Макнамара.

Забавно е и препредаването на стереотипи за руснаците – като образът на духовното лице, което прилича на Распутин, или неизменното присъствие на мечката – символ на империята. „Велика“ осмива историческите личности и ги сваля от висините, поставяйки ги наравно със зрителите. Сериалът е приятен за разведряване, макар пародията да „пресолява“ на моменти.

Да си припомним за друг сериал, гравитиращ около две впечатляващи жени.