Легендата на българския театър ни напусна.

„Тази сутрин в 6, 15 загубихме Стоянка Мутафова. Нейният Нейчо си я прибра за Никулден! Поклон пред светлата ѝ памет!„

Това съобщава мениджърът на актрисата.

През октомври тя беше оперирана от възпалена жлъчка, но получи усложнения и лекарите се бориха за живота ѝ. Актрисата постъпи в реанимацията на Военномедицинска академия, където до последно бе и Стефан Данаилов, когото загубихме на 27 ноември.

Надарена с блестящо чувство за хумор и благороден характер, Стоянка е в сърцата на поколения българи. Тя ще остави светъл спомен за себе си, който ще продължава да блести в съзнанието на хората и след нея.

Стоянка Мутафова

Актрисата е родена в далечната 1922 г. и освен дълъг, можем да кажем спокойно, че имаше и пълноценен и значителен за много живот. Баща ѝ (Константин Мутафов) е драматург в Народния театър „Иван Вазов“ и тя самата се посвещава на театъра. Не слиза от сцената, въпреки преклонната си възраст, и дори през 2016 г. прави мащабно турне до САЩ, Канада, Нидерландия, Швейцария, Германия и Великобритания. През 2017 г. пък представя книгата си „Добър вечер, столетие мое“, като заедно с дъщеря си Мария Губешлиева провежда срещи и беседи в цялата страна.

Любимата актриса ще бъде запомнена не само с 90-те театрални постановки в които играе, но и с множество роли в киното и телевизията като „Любимец 13“,“Големанов“,“ Кит“, „Топло“ и много други. Поднасяме искрени съболезнования на близките и дълбок поклон пред великата актриса

– Как искате да Ви запомнят?
– А, много ми е зор! Както искат, така да ме запомнят!

-Стоянка Мутафова