Всички сме чували за понятия като „Netflix and chill”, “only on CBS”, “Disney+” и „стрийминг войните“ в интернет пространството. В Америка има няколко големи стрийминг услуги, някои от които имат силни позиции и в Европа, а и тук при нас – в България. Например Netflix и HBO Go (и тяхната скорошна платформа HBO Max) отдавна имат много фенове на родния пазар, а Amazon prime video отскоро се радва на нарастваща полулярност сред българските потребители. С две думи – очертава се богат избор измежду различни стрийминг услуги. Но колко месечно би ни струвало, ако решим да се абонираме за най-добрите? Краткият отговор е – 90 долара и 91 цента. На месец. Нека сега да развием подробно и дългия отговор по сегменти:

Disney+ / $6.99 на месец

Започваме с най-младия участник в надпреварата – собствената платформа на мегакорпорацията Дисни – Disney+.

 • Плюсове – всички стари класики на Дисни през годините на едно място; бъдещи сериали от Marvel Cinematic Universe (както и предстоящите филми); уникалното шоу The Mandalorian; втората най-ниска цена за месечен абонамент.
 • Минуси – ще бъде достъпна в България най-рано през 2021 година (а може би дори и през 2022г.)

Apple TV+ / $4.99 на месец

Технологичният гигант Apple не остава по-назад в турбулентното поле на стрийминг услугите. От съвсем скоро съществува и Apple TV+. Но освен световноизвестната марка и поостарялата дизайнерска визия на Стив Джобс, какво може да ни предложи тази платформа?

 • Плюсове – безплатен абонамент за една година, ако закупите устройство на Apple към дадения момент; сериалът See с всеобщия любимец на публиката – Джейсън Момоа; почти безкрайни финансови възможности за бъдещи хитови продукции.
 • Минуси – много ограничено оригинално съдържание.

Amazon Prime Video / $8.99 на месец

Без съмнение, Amazon доминира в сферата на онлайн пазаруването, но дали апетитите на компанията ще се окажат достатъчни за надмощие? Предстои да видим как ще се справи тяхната собствена платформа – Amazon Prime Video.

 • Плюсове – изключително силни и качествени оригинални сериали – The Boys, The Expanse; петдесет процента отстъпка от месечния абонамент за студенти; опция за надграждане до Amazon Prime с всички допълнителни екстри, идващи от тази услуга.
 • Минуси – недостатъчно разнообразие от собствено съдържание; неудобен и объркващ потребителски интерфейс.

CBS All access / $9,99 на месец

Класическият кабелен оператор на Америка – CBS, започва своя собствена стрийминг услуга през 2014 година. Не толкова известна и разпространена извън Северна Америка, CBS All access предлага някои интересни неща, а освен това е и директно свързана с телевизионната програма на компанията майка.

 • Плюсове – може би най-големият плюс е франчайзът Star Trek, ексклузивно излъчващ се по тази платформа; сравнително нормална цена за месечен абонамент, включваща удобството на това да няма никакво излъчване на реклами по време на стрийминг.
 • Минуси – за разлика от почти всички други гореспоменати марки, CBS All access няма опция за качество на картината над 1080p, Full HD; леко архаичен интерфейс.

Showtime / $10.99 на месец

Showtime се счита за директен конкурент на HBO. За съжаление, тя е официално достъпна само в Щатите, като тук можем да кажем сравнително малко за тази услуга.

 • Плюсове – може да се гледа на Apple устройства, както и на PlayStation конзоли; дългогодишни класически популярни сериали, като например Dexter, Homeland, Twin Peaks и други.
 • Минуси – достъпна само в Щатите; сравнително постен цялостен каталог от собствено съдържание.

Hulu / $11.99 на месец

Hulu е втората по големина и известност стрийминг платформа след Netflix. С доста силни собствени продукции и опция за гледане на кабелни телевизии, Hulu дава силна заявка за първото място.

 • Плюсове – по-малко на брой, но изключително качествени сериали и шоу програми; най-богат каталог със съдържание след Netflix; безапелационното масово одобрение на imdb.com; възможност за гледане на различни кабелни телевизии без необходимост от абонамент за тях.
 • Минуси – почти никакви, освен може би прекалено многото възможности за избор, което само по себе си може да бъде объркващо на моменти. 

HBO Max / $14.99 на месец

HBO Max е отделна стрийминг услуга и не трябва да се бърка с HBO Go. Естествено, можем да се насладим на всичко от второто, но през интернет, благодарение на първото. Това е и най-скъпата платформа.

 • Плюсове – основен и най-стабилен плюс е Game of Thrones франчайзът; очакват се множество отделни продукции по изключителния фентъзи свят на Джордж Мартин; стабилен каталог от собствени оригинални предавания.
 • Минуси – цената на месечния абонамент е най-високата до момента.

Starz / $8.99 на месец

Starz може да не е сред най-известните или най-големите играчи на стрийминг пазара, но пък компенсира със сравнително ниска цена и доста качествени продукции. Нека видим в лек детайл:

 • Плюсове – платформата работи на изключително голям брой различни мобилни устройства и марки; ниска цена, сериали като American Gods, Outlander и, разбира се, пиратската “опера” Black sails.
 • Минуси – изисква доста бърз интернет, за да работи добре (което не е голям проблем за България); не е директно достъпна за България.

Netflix / $12.99 на месец

Стигнаме и до мастодонта на стрийминг услугите, най-разпознаваемата и разпространена платформа – Netflix. Много може да се говори за тази марка, но нека видим накратко какво ни предлага:

 • Плюсове – сравнително удобен интерфейс и алгоритъм за препоръчване на най-различни интересни сериали и програми на базата на това, което вече сме гледали; силно съдържание – Stranger Things, както и предстоящият The Witcher.
 • Минуси – цената е откъм високия спектър на тези услуги, както и навикът на компанията да вдига месечните такси на редовни интервали.

Да погледаме сериалче

Стигаме отново до сумарната финансова присъда за този тип удоволствие – 90 долара и 91 цена на месец. Това е общото измерение на всички тези странни, интересни, дразнещи, разнообразни и прочие специфични стрийминг услуги. Едва ли всъщност има някой, който може времево да си позволи да гледа дори по малко от всичко, но концепцията за общ финансов знаменател на най-големите платформи е интересна. Ще продължим да следим най-важните новости от света на стрийминг индустрията и ще ви уведомяваме чрез нови специфично-концептуални статии. Следете ни и не забравяйте да си пуснете любимото сериалче!