В първа част на нашия своеобразен „гейминг алманах“ започнахме с няколко заглавия от 2020 година, които очакваме с голямо нетърпение и вълнение. Съвсем прясна, годината на двайските се очертава изпълнена със сочни, могъщи заглавия от всякакъв калибър, жанр, произход и мащаб. Сега ще продължим с гейминг заглавията на 2020 година, надяваме се да останете доволни от нашата селекция. В крайна сметка редът няма особено голямо значение, важното е да сме изчерпателни и да не пропуснем нечия любима предстояща игра! Да започваме:

Marvel’s Avengers

Жанр: екшън ролева игра

Дата на излизане: 15 май 2020г.

Създател: Square Enix

2019 година ни донесе края на сагата с Танос и Отмъстителите под формата на киноизкуство (някои ще кажат кино „изкуство“), но по отношение на гейминг, супергероите на Марвел определено има какво да наваксват. И ето, нека 2020 ни се услади, а с нея и Marvel’s Avengers – ешкън ролевото приключение, което ще предложи съвсем нова история с нашите любими Авенджъри. От Square Enix ни обещават дълга сингъплейър кампания, кооперативни опции за изиграване и солиден мултиплейър – всичко, от което един геймър и фен на Марвел Вселената се нуждае.

Half-Life: Alyx

Жанр: шутър от първо лице

Дата на излизане: март 2020г.

Създател: Valve

След повече от петнадесет години мъчително чакане, противоречиви слухове и разбити надежди, най-накрая ще видим ново заглавие от вселената на Half-Life. 2020 година ще се запомни в гейминг историята с излизането на Half-Life: Alyx – трето поред приключение на култовото отроче на Valve. Този път обаче няма да влезем в обувките на мълчаливия любимец на милиони геймъри по света – Gordon Freeman, а ще поемем контрол над симпатичната Alyx Vance. Дъщеря на учения Eli Vance, който е участник в предишните две части на играта, Alyx ще ни представи какво се е случило между първата и втората част на Half-Life. Има една важна особеност обаче – заглавието ще е VR (Virtual Reality) и ще изисква особена екипировка и техника, за да можете да му се насладите.

Iron Harvest

Жанр: стратегия в реално време

Дата на излизане: 1 септември 2020 г.

Създател: King Art Games

Жанрът на стратегиите в реално време определено не изживява ренесанс в последните години, но с Iron Harvest това може да се промени! Ако трябва да привлечем вниманието ви към тази игра с две думи, то те ще бъдат – дизелпънк и роботи! Точно така – действието се развива в алтернативна история на Европа, където се е състояла само Първата световна война, а след нея враждуващите фракции започват нова надпревара във въоражаването, този път под формата на огромни самоходни роботи, задвижвани с дизелови двигатели. Ходещи на два, четири или повече крака, носещи със себе си огромни пушкала, тези машини ще са значителна част от геймплея на играта, а технологията зад тяхното съществуване е описана посредством добре познат научен жанр – дизелпънк. След всичко казано дотук може да отсъдим, че желязната завеса всъщност вече е „желязна жътва“, а 20-те години на двадесети век (времето, в което се развива Iron Harvest) никога не са изглеждали по-интригуващи.

Ghost of Tsushima

Жанр: екшън-приключенска игра

Дата на излизане: второ или трето тримесечие на 2020г.

Създател: Sucker Punch Productions

След убедителния успех на Sekiro: Shadows die twice някак си свикнахме на мащабни игри със самураи от времето на феодална Япония. В случая ще се въплътим в ролята на самурай с името “The Ghost”, който ще оцелява по времето на монголските нападения над Япония. Случките ще са базирани на реални исторически събития, развиващи се около 1274-та година. От студиото Sucker Punch ни уверяват, че това е най-мащабната им игра от много време насам – в това можем да се убедим от трейлъра. И така, лятото на 2020 година ще ни донесе още един блуждаещ самурай срещу невъзможни (и всевъзможни) орди от врагове.  

Halo Infinite

Жанр: шутър от първо лице

Дата на излизане: зимни месеци 2020г.

Създател: 343 industries

Малко неща се знаят за най-новата предстояща част на Halo поредицата. Знаем например, че ще е една от първите ексклузивни игри за новата конзола на Microsoft – XboX Series X. Също така знаем, че ще излезе за персонални компютри и ще има MMO елементи – масовост на мултиплейъра, както и много допълнителни сайдкуестове за увеличаване на цялостния ендгейм. Имаме и едно видео за предполагаемата история, която ще се разгърне в Halo: Infinite. За всичко останало ще трябва да изчакаме, както казват от Blizzard – “когато е готово“. По официални данни това ще е по коледните празници на 2020 година, но все пак ще поживеем и ще видим.

Това съвсем не е краят

Гейминг заглавията на 2020 тепърва предстоят! Ако очакваме тази година да е равна, ако не и по-силна, от миналата по реализирани игри, то този списък със сигурност ще продължи дълго във времето. А на вас, драги читатели, ви остава да ни се доверите и да се насладите на тази и следващите части на предстоящите игри за година 2020. Очаквайте третата селекция съвсем скоро.