През 2017 година Microsoft пусна своя Game Mode, който увеличава продуктивността на вашия компютър по време на игра. Три години по-късно се появи бъг, който не само не правя машината ви по-бърза, а дори я забавя. Това включва някои от топ игрите, сред които Call of Duty: Warzone и League of Legends. Геймърите усещат лаг, а дори на моменти и тотален freeze на дисплея.

Някои специалисти предполагат, че това се дължи на проблеми с драйвърите на видео карти Radeon. По-специално RX 5000 серията.

Сглобих си нов компютър миналата година и съм очарован от картата си – 5700 XT. По някое време Windows-а ми добави автоматично този режим за игра. Е, започнах да усещам забавяне и лаг. След като изключих този режим, разликата е чувствителна. Колкото и тестове да правя – това е причината„, пише потребител в Reddit.

Други геймъри потвърждават думите му. От Microsoft са се задействали с отстраняването на проблема. Все пак, все още няма официално предупреждение, че игровият режим причинява неуодобство… но и котките трудно падат по гръб.

Ако и вие имате черен екран, лаг, забавяние и тн. – пробвайте да изключите този Game Mode:

Влезте в Settings > Gaming, кликате на Game Mode отляво и превключвате с „Off.“

Не гарантираме, че това ще оправи проблемите ви, но е възможно именно тази функция да е причинителят им. Бъгът е все още нов и е трудно да се прогнозира кога ще бъде оправен. Това ще се случи с някой от следващите ъпдейти на Windows. Инжинерите от AMD (производителят на видео картите Radeon) също са се захванали за работа.

„Ако имате проблеми с нашите карти, ви окуражаваме да ги докладвате с bug report. Публикуването им в Reddit и други форуми е полезно, но така не ни помагате да ги оправим“, написаха от компанията в отговор на геймърите. „Изпращайте ги директно на нас.“

Windows като всеки технологичен продукт има своите бъгове. Вижте как подкараха „десетката“ на 192 МБ RAM.