Легендарното студио Bethesda Softworks вече е собственост на Microsoft. Информацията беше потвърдена на официалния сайт на американското издателство за видеоигри. Компанията на Бил Гейтс ще откупи авторските права на франчайзи като екшъна Doom и RPG поредиците Fallout, The Elder Scrolls и др.

Това ще се случи срещу 7,5 милиарда щатски долара!

Всичко това се случва в навечерието на нова глава в гейминг индустрията. След броени дни очакваме на бял свят да се появи поредната генерация конзоли. Microsoft, чийто творение е Xbox, ще представи иновативния си продукт Xbox Series X. По този начин от компанията дават сериозна заявка на конкуретния продукт PlayStation 5 (Sony).

Запознати твърдят, че двете представени ексклузивни игри Deathloоp и Ghostwire: Tokyо ще си останат за PS5, но следващите продукти ще са право на Xbox и Microsoft.

Не бива да забравяме, че Microsoft притежава най-продаваната игра в историята.

Става въпрос за Minecraft и то с почти двойна разлика пред подгласника Grand Theft Auto 5. Очаква се на услугата Xbox Game Pass да видим част от култовите игри на студиото Bethesda Softworks напълно безплатно. Това ще подтикне още повече геймъри да се абонират към платената функция и така да увеличат приходите на Microsoft.

Колкото повече абонати има – толкова по-малък е шансът да видим заглавията като ексклузивни за Xbox.

Предстои да разберем дали тази мегасделка ще разтърси индустрията или разликата ще се усети плавно. Едно е сигурно – геймингът се разраства все повече и подобни рекордни суми ще бъдат плащани все по-често в бъдеще. За Бил Гейтс няколко милиарда може да „не са проблем“… но такива сделки предопределят финансовата година на цели държави.

От Bethesda са сигурни, че преминават към отбор, изграден от победители. Феновете на култовите им поредици се надяват да не се набляга на конзолите, а и на доброто старо PC. Феновете на PlayStation пък може и да се сбогуват с част от любимите си игри.