Темата на деня е ясна. Отвсякъде ни се бълва едно и също. Истината е, че човечеството имаше нужда, под една или друга форма, да види знака „стоп“. Да спре за момент, преосмисляйки консуматорския начин на живот. Уви, ако не беше намесена хуманитарна трагедия, ефектът нямаше да бъде постигнат. Дори в България поглеждахме с пренебрежение към засегнатите държави от Изтока. Докато белята не ни застигна. Но какво всъщност се изисква от нас в идните дни…

Просто да останем у дома.

„Защо си се забил вкъщи в това хубаво време?“ – въпрос, който всеки геймър е чувал десетки пъти в живота си.

„Запиши се да практикуваш спорт. И не ми обяснявай как във видеоигрите имало състезания с награди“ – друга класическа реплика, която в момента не е актуална.

Защото няма други спортове.

Да изпълняваме нужната карантина, докато практикуваме любимото си хоби – звучи твърде хубаво, но е истина. Към този момент е-спортовете процъфтяват. Най-популярните платформи отчитат рекорд след рекорд ежедневно. Живеем в странни времена. Предпазните мерки предразполагат мързеливо поведение – сериали, книги и гейминг. Все още няма ваксина за новата разновидност на коронавирус, но най-добрата ваксина е самоконтролът.

Преди никога не оставаше време – сега е геймърският рай.

Перифразирал съм популярната песен на Coolio от „златната ера“ на рапа. Защото при настоящото положение няма нищо по-хубаво от един неделен маратон, все пак всеки ден е неделя. Колкото по-рано осъзнаем, че груповите занимания и разходките в парка в хубавото време са опасни – толкова по-добре. С тях допълнително усложняваме ситуацията и рискуваме тя да продължи. В редица държави епидемията вече е извън контрол.

Без значение с джойстик или клавиатура в ръка.

Важното е да бъдем отговорни и да пазим по-възрастните и хората с хронични здравословни проблеми. Можем да го правим, докато се забавляваме. Лекарите вземат двойни смени и нямат свободна минута за себе си – нямаме право да се оплакваме.