Време е за игрите на бъдещето. Големите конкуренти Sony и Microsoft представиха новата си генерация конзоли. А както всички знаем – след иновациите в тях следват и тези по персоналните компютри. Вече разгледахме какво можем да очакваме от новия PlayStation 5 и сега е време да Ви запознаем с големия съперник.

Създателите обещават Xbox Series X да е най-мощното устройство за игри в света.

Краят на 2020 година ще бъде вълнуващ за геймърите. През месеците ноември-декември на пазара ще навлезе новата генерация конзоли. Добрата новина е, че ще се поддържат старите игри и не е нужно да хвърляте луди пари за всяко свое любимо заглавие. Все още не се знае цената на самото устройство, но се надяваме, че създателите си спомнят гафа при последния флагмен на веригата. В последните дни се говори, е от Microsoft са уверили, че този път няма да се изхвърлят.

Няма да има VR в първите месеци.

Системата за виртуална реалност ще трябва да почака още, за да бъде интегрирана в Xbox. Президентът Фил Спенсър обяви за лудост решението компанията му да чака момента, когато конзолите ще бъдат напълно готови за голямата стъпка с VR.

Рязък завой с дизайна.

Сигурно и на вас тази конзоли Ви прилича по-скоро на геймърски компютър. Е, очите не Ви лъжат. Още с първите трейлъри видяхме новата концепция на дизайнерите и предстои да разберем дали тя ще бъде успешна. Самата машина ще тежи по-малко от 5 кг. Размерите са 15.1cm x 15.1cm x 30.1cm. Всеки преценява за себе си, но повечето специалисти удобряват новия дизайн.

Вече е активен официалният сайт на Xbox Series X.

Мнозина вече изтъкнаха, че джойстикът ще е чувствително по-добър от този на новия PlayStation. След кратка справка в техническите характеристики забелязваме удивителното време за реакция от 2 милисекунди. Безжичният контролер на Xbox-a спечели симпатиите на феновете и с класическия си дизайн.

Към момента Sony губи първите битки, но войната за нова доминантна конзола тепърва започва. Уверете се сами какво предлага Xbox Series X.

Процесор 8x ядра 3.8 GHz (3.6 GHz с променлива честота)
Видео карта 12 терафлопа, 52 изч. ед. с 1.825 GHz (променлива честота)
Размер на матрица360.45 mm2
Метод7nm
Работна памет16 гб GDDR6/320-бита
Проток на памет 10GB с гигабайта/секунда , 6GB @ 336 гигабайта/секунда
Вътрешен хард диск 1 TB Custom NVME SSD
Проток IO2.4 гб/сек (некомпр.), 4.8 гб/сек (компресирана)
Увеличение на пам.1 тб карта
Външен хард дискUSB 3.2 външен HDD
Оптично устройство 4K UHD Blu-Ray драйв
Цел4K @ 60 FPS, Up to 120 FPS