Sony представи дългоочакваните финални детайли около новото си поколение конзоли PlayStation 5. От някои неща сме доволни, за други можем сериозно да помрънкаме. Няма да се бавим и миг повече!

ЦЕНАТА

Тук сме ощетени, защото в Европа стандартната 4K Blu-ray версия ще се предлага за 500 евро и 450 британски лири (за английския пазар). Олекотеният Digital Edition пък излиза на пазара при началните 400 евро и 360 лири за бройка. Разликата в двата е и видима (заглавната снимка), като вторият е със значително по-тънка структура.

В САЩ продуктите са оценени съответно на 500 и 400 долара. Курсът на долара спрямо еврото е плаващ, но разликата е факт.

ДАТАТА НА ИЗЛИЗАНЕ

В тази чакана категория новините отново са позитивни за американците (и други). Ние на Стария континент ще трябва да почакаме със седмица повече от тях. В седем „ключови“ (както се изразиха от Sony) пазара новото поколение конзоли ще види бял свят на 12 ноември. Това са: САЩ, Япония, Канада, Мексико, Австралия, Нова Зеландия и Южна Корея. Предварителните поръчки започват от утре.

ПРЕДСТАВИХА НОВИ 5 ИГРИ

Производителите споделиха пет ексклузивни заглавия, след които на най-заклетите фенове започнаха да им текат лигите. Ето и кои са те:

  • Devil May Cry 5 Special Edition (Capcom)
  • Final Fantasy XVI (Square Enix)  
  • Five Nights at Freddy’s Security Breach (Steel Wool Studios and ScottGames)
  • Hogwarts Legacy (Warner Bros. Games)
  • New God of War title (Santa Monica Studio)

Както вече ви запознахме в предишните текстове за новия PS5 (можете да видите част едно и част две), „петицата“ ще поддържа повечето версии на игрите от предишното поколение. Останалите представени заглавия на ексклузивните до момента са Marvel’s Spider-Man: Miles Morales, Call of Duty Black Ops: Cold War, и Demon’s Souls.

АКСЕСОАРИТЕ

Допълнителните дрънкулки отново са със завишени цени, но и технологиите са доста напреднали от последния PlayStation. Още един безжичен джойстик ще можем да си купим срещу 70 евро. Безжичният 3D хедсет е със стартова цена 100 евро, FULL HD камерата за стриймъри (или видео чат) ще струва 60 евро и др.

Заб. Всички изброени цени са препоръчителни от Sony. В магазините в България може да има допълнителна надценка. Ще се сдобиете ли с Playstation 5?

Заб №2. Дааа! Феновете на Хари Потър да изгледат приложения трейлър.