Човечеството от години събира информация за Марс – съседната на Земята планета, за която има предположения, че в миналото е била годна за живот. Поредната мисия, която предстои да се осъществи там, ще стартира през следващата година. Основно действащо „лице“ в нея ще е марсоходът Mars 2020. Само преди дни машината от следващо поколение успешно премина всички тестове в експериментални условия на Земята. Доказа се, че е способна да се справи с планираните за догодина задачи.

Изпитанията бяха проведени на 17 декември в лабораторията на NASA за изучаване на реактивното движение (NASA Jet Propulsion Laboratory, JPL). По време на тях стана ясно, че всички недостатъци, отчетени в ходовата част на предишния марсоход Curiosity, вече са преодолени. Също така бе установено, че всички системи работят отлично и в пълен синхрон. Това са последните тестове с марсохода на родната ни планета. Следващият път, когато влезе в действие, той вече ще се намира на повърхността на Червената планета. Там му предстои да издири евентуални следи от микробиологичен живот. Също и да проучи подробности за климатичните условия и за геологията на Марс. Едновременно с това машината ще събере образци от планетата, които предстои да бъдат върнати обратно на Земята. Последното ще се случи при провеждането на следващи марсиански мисии с човешко участие.

„Mars 2020 не само получи своите права за управление. Проведените тестове показаха, че системата на марсохода напълно се справя с неговото собствено тегло, а навигационната система изпълнява правилно всички необходими функции. Този тест е един от главните етапи в реализирането на програмата Mars 2020“, коментира Рич Рибър, главен инженер и специалист по двигателните системи. Джон Макнами, един от мениджърите по проекта, допълва, че след успешните изпитания от 17 декември единственото, което остава, е Роувърът да докосне с колелата си червеникавата марсианска повърхност.

Учените разясняват, че интелектуалната система на машината е разработена така, че да осигурява голяма свобода при вземането на решения в сравнение с марсоходите от предишни поколения. За осигуряването на всички необходими данни на тази система Mars 2020 е снабден с висококачествени и цветни навигационни камери. Както и с мощни процесори за обработка на изображенията в реално време, и сложен софтуер за навигация. Направените подобрения в конструкцията на марсохода пък ще му позволят да извършва по-големи преходи от поне 200 метра в рамките на един марсиански ден.

Мисията Mars 2020 трябва да стартира през юли-август следващата година според предварителните планове на космическата агенция. Проектът на NASA предвижда марсоходът да кацне успешно на повърхността на Червената планета на 18 февруари 2021 г. Това трябва да се случи в кратера Езеро (Jezero Crater).

Работата на марсохода е предварителен етап от планираните бъдещи пилотируеми мисии до Марс, в които участие ще вземат и специално подготвени астронавти. Тяхното успешно провеждане зависи от информацията и образците, които ще събере Mars 2020. Най-вече – от неговото представяне на марсианската повърхност в следващите години.