Земетресенията са страшни събития за жителите на планетата ни, но и съвсем обичайни. За съществуването им знаем още от уроците в училище, където ни е било разяснено, че те са резултат от разместването на тектоничните плочи. Затова изобщо не ни е странно, че учените непрекъснато съобщават за сеизмична активност с различна сила в тази или онази точка на нашата родна Земя. Сега вече, благодарение на непрекъснатото изследване на Космоса, знаем, че подобни събития се случват и на други небесни тела. Доскоро се знаеше, че сеизмична активност, макар и слаба, има на нашия спътник – Луната. Най-новите резултати, свързани с изследването на планетата Марс, показват, че Червената планета също е раздрусвана от земетръси.

Всъщност може би по-точното название на тези събития е „марсотресения“. И действително – Марс се „тресе“ много по-често, отколкото учените очакваха да установят. Средно там се случва поне по едно сеизмично събитие на ден. Данните са получени чрез инструментите на изследователския апарат InSight, който се намира на повърхността на планетата от 26 ноември 2018 г. Оттогава досега той е записал 450 марсотресения с различна интензивност. Анализ на данните от апарата беше представен съвсем наскоро в научното списание Nature Geoscience. Резултатите са изключително интересни за сеизмолозите и носят изненади от научно естество.

Тази голяма сеизмична активност на Марс е необичайна, тъй като там няма разместване на тектонични плочи, както става на Земята.

Все пак, на съседната ни планета се случват достатъчно тектонични процеси, които да предизвикат марсотресения. Един от тези процеси е утаяването на вече недействащия вулкан Елизий, който е и най-големият вулкан на Марс. Той е бил активен преди повече от 10 милиона години, но ехото от неговата дейност все още се усеща. За сравнение – на Луната няма подобна тектонична активност. Там също има сеизмична активност, но тя е резултат от охлаждането на спътника ни, което продъжлава от образуването на космическото тяло преди 4.5 милиарда години досега.

Инструментът, с който InSight засича марсотресенията и измерва тяхната мощност, е сеизмометърът SEIS. Той отчел, че най-голямото по сила сеизмично събитие на Червената планета е с магнитут 4. Това е достатъчно голяма стойност, за да бъде идентифицирано като марсотресение, а не като влияние върху апаратурата от страна на други външни фактори като вятъра например. Все пак, силата на сеизмичното събитие не е достатъчно голяма, за да може инструментът да изследва разпространението на вълните под Марсианската кора – в мантията и в ядрото на планетата.

Сеизмометърът SEIS е отчел статистиката, че в по-голямата си част марсотресенията са високочестотни и при тях вълните се разпространяват само в кората на планетата. Малък процент от сеизмичните събития са с по-ниска честота и наподобяват тези на Земята.

Измерванията и дейността на апарата SEIS са под контрола на учени от Висшето техническо училище в Цюрих, Щвейцария. Специалистите признават, че са имали надежди да запишат някаква сеизмична активност, но резултатите са надхвърлили и най-смелите им очаквания.

Вижте още относно технологията, касаеща опознаване на Марс, тук.