Безспорно онкологичните заболявания са бичът на съвремието – трудно лечими или изобщо нелечими, те са едни от най-честите болести, които водят до фатален изход. Известно е, че едно от средствата в медицината, използвано за справяне с тях, е химиотерапията. Колкото и ползи да предоставя тя в борбата с рака, вредите, които нанася на организма паралелно с това, са неизброими. Едни от най-сериозните увреждания от химиотерапията за тялото са свързани със сърцето и сърдечно-съдовата система като цяло. За щастие очаква се нова разработка на учените, базирана на природни компоненти, да намали патологичното въздействие от химиотерапевтичното лечение при онкоболни пациенти.

Все още експерименталният препарат е дело на учени от Института по органична химия към Руската академия на науките и на специалисти от университета Pusan в Южна Корея. Основната цел на проекта е създаването на кардиопротектор, който да предпази пациентите от смърт в резултат на сърдечно-съдова патология, получена при протичането на химиотерапия. Статистиката показва, че всеки трети онкологично болен, лекуван по този начин, умира именно поради тази причина.

Най-интересната особеност при разработката на учените е решението им да използват рядък морски организъм – синя гъба, известна с названието Neopetrosia spp. Тя е позната в науката като мофрологично променлива гъба, която е характерна за района на Карибите. От нея специалистите извлекли специално вещество, наречено на името на гъбата „неопетрозид“. Това природно съединение действа на митохондриите в клетките на сърдечната мускулна тъкан като повишава т.нар. АТФ (Аденозинтрифосфат) – универсален източник на енергия за всички биохимични процеси. Едновременно с това веществото подобрява процеса на окисление, благодарение на който сърцето се снабдява с енергия. Всички тези благоприятни ефекти помагат на клетките на сърцето да оцелеят, въпреки въздействието на химиеотерапията върху тях. Допълнителен плюс е и противотуморното действие, което било установено, че притежават неопетрозидите.

Сините гъби Neopetrosia spp. са прекалено рядък за планетата организъм. По тази причина учените решили, че е най-удачно да създадат синтетичен аналог на веществото неопетрозид, вместо да използват естествения му източник. Полученото по синтетичен път съединение притежава абсолютно същите качества, подобно на натуралния продукт. Едновременно с това било установено, че то може да осигури не само кардиопротективна функция, но и да предпази друг важен орган – черния дроб, от увреждания по време на химиотерапия. Тези резултати са силно обнадеждаващи за учените, които смятат, че в бъдеще може да разработят широкоспектърен протектор – медикамент, който със сигурност ще е необходим за всеки онкологично болен пациент.

Очаква се в следващите години препаратът да влезе в употреба, като първоначално ще бъде внасян в организма на онкологично болни пациенти при провеждането на поредица клинични изпитания с тяхно участие. Създаването на медикамента е част от изследователска програма, подкрепена финансово от Руския научен фонд.