Влошеното зрение дава по-ниско качество на живот и затруднява хората в извършването на ежедневните им дейности. То е причина да се чувстваме непълноценни в определени моменти и да се притесняваме, че ни възприемат като хора с увреждане. Въпреки че науката има модерни начини за корекция на този проблем, сега има нова надежда. Един много прост и евтин метод може да коригира в положителна посока зрението без медицинска намеса. Може ли да сложим червена светлина и подобрено зрение в едно изречение, ще отговорят учени-офталмолози от Университетския колеж-Лондон.

Те установили, че ако човек гледа към такава светлина в продължение само на три минути дневно, това може да доведе до бързо и трайно подобряване на зрението.

Подробности за откритието и проучването, свързано с него, са публикувани в научното списание Journal of Gerontology: Biological Sciences.

Този метод подобрява работата на митохондриите в ретината на окото, като по своеобразен начин ги „рестартира“. Техният брой с напредването на възрастта постепенно намалява, което води до спад в осигуряваната от тях енергия за клетката. В резултат на този процес първи започват да страдат фоторецепторите. Те са основните потребители на енергията и на тях дължим способността да разпознаваме цветовете.

После се стига до увреждане в чувствителността на ретината на окото и на цветното зрение. Началото на тези процеси настъпва в една сравнително ранна за нашето общество възраст – около 40 години, като с годините ситуацията се влошава.

Снимка: Zac Ong от Unsplash

В резултат на това по-възрастното население вече има сериозно увредено зрение и влошено качество на живот, свързано с този фактор.

Лондонските специалисти установили, че митохондриите могат да заработят много по-добре, ако бъдат подлагани периодично на червена светлина с дължина на вълната 670 nm. Заключението им се базира на опити с насекоми и лабораторни мишки, при които подобно въздействие сериозно подобрило работата на фоторецепторите. За да се докаже същият ефект и при хората, офталмолозите провели експеримент с група доброволци на възраст от 28 до 72 години. Участниците в опита са 24 души, от които 12 жени и 12 мъже. Никой от тях нямал доказано очно заболяване.

В началото на експеримента учените измерили и записали каква е чувствителността на пръчиците и колбичките в ретината на доброволците. Тези елементи на окото са отговорни за усещането за светлина и цвят.

Снимка на Gary Cassel от Pixabay

След това участниците били инструктирани да гледат всеки ден по 3 минути към червена светлина, излъчвана от специални светодиодни фенерчета. Опитът продължил две седмици, като накрая данните за чувствителността на пръчиците и колбичките били записани отново.

Оказало се, че при младите участници в експеримента няма никаква промяна. За сметка на това при хората над 40 години били отчетени интересни резултати.

При всички тях имало положителен обрат. Дори някои от доброволците подобрили способността на очите си да разпознават светлината с цели 20 процента. Особено благоприятни били резултатите към сините части на цветовия спектър, които стават все по-трудни за възприемане от окото на по-възрастните хора. Новото откритие предоставя проста, безопасна и евтина технология за подобряване на зрението при хора над 40-годишна възраст. Това е първата толкова достъпна за обществото технология, която дава отлични резултати, коментират учените.

А през март стана дума за лазер, който засича отклонения в развитието и когнитивни нарушения само чрез почерка.