Човечеството от години мечтае да покори Космоса, стъпвайки на Луната, завладявайки други планети и стартирайки програма за космически пътешествия. Изследванията обаче показват, че пребиваването в космическото пространство в условията на микрогравитация няма да се отрази благотворно на здравето на хората. Проучвания от този род са правени във връзка с осигуряване на безопасна среда за астронавтите, участващи в различни космически мисии. Резултатите съвсем не са положителни. Оказва се, че престоят в микрогравитация води до влошаване работата на имунната система, атрофия на мускулите и костите, негативни промени в зрението и в сивото вещество в мозъка. Ново изследване пък доказва категорично, че настъпват и неблагоприятни изменения в храносмилателната и отделителната система, изразяващи се най-вече в увеличаване на пропускливостта на червата.

Откритието принадлежи на група учени от Калифорнийския университет в Ривърсайд. Те доказали, че продължителното пребиваване в условията на микрогравитация води до ослабване на т.нар. епителна бариера в червата. Тя има защитна функция, като предпазва организма от проникването на различни болестотворни бактерии, токсини и несмлени хранителни частици. Едновременно с това осигурява правилното усвояване на ценни хранителни вещества, минерали и витамини.

За провеждане на изследването специалистите използвали симулативна среда на микрогравитация, постигната с помощта на непрекъснато въртящ се съд. Те поставили в него биореактор, съдържащ живи епителни клетки. След 18 дни престой в така създадените изкуствени условия на безтегловност епителните клетки престанали да създават помежду си клетъчните връзки, осигуряващи необходимата непропускливост. След извеждането на клетките от експерименталните условия те продължили да правят неуспешни опити да възстановят процеса в продължание на две седмици.

„Важното е, че наблюдавахме този дефект как се запазва цели 14 дни след връщането на епителните клетки към нормална гравитация“, коментира ръководителят на проучването Диклан МакКол, професор по биомедицински науки от Калифорнийския университет в Ривърсайд. Ученият пояснява, че това е важно за хората, които се връщат на Земята след дълъг престой в космическото пространство. Резултатите от научния опит са публикувани в списание Scientific Reports.

Проучването предоставя важна информация за настъпващите промени в епителната бариера на червата на бъдещите пътешественици и астронавти в Космоса. Тя е от значение за планирането на дългосрочни космически пътувания и за евентуално колонизиране на други планети. Резултатите от експеримента означават, че космически пътешественик, пребиваващ в условията на безтегловност, може да пострада много по-сериозно от заразяването с патогенни микроорганизми, погълнати чрез храна, в сравнение с човек, пребиваващ на Земята.

Пропускливостта на червата е медицински проблем, който доби особена популярност през последните години. Състоянието е известно още с наименованието „Синдром на пропускливите черва“. То се среща при много хора, които не са били никога в състояние на микрогравитация, като се смята, че е предизвикано от неправилен режим на хранене, неподходяща храна и стрес. Синдромът се характеризира именно с отслабена функция на епителната бариера. С него се свързват редица автоимунни заболявания, хормонални проблеми, хронични възпаления, други патологични състояния, а също и множество психични разстройства като депресия, тревожност и дори аутизъм.