Връщаме се към зората на гейминга. Децата на 90-те години определят периода като „доброто старо време“ – безгрижни игри до късно навън и първи досег с новите тенденции в технологиите. Колкото и клиширано да звучи, днешните малчугани никога няма да имат такова детство. Времена, в които компютърните клубове се пръскаха по шевовете, а игрите далеч не бяха със страхотна графика и ефекти. Музиката от игрите наподобяваше изпускане на котка върху пиано, но всички я обичаха! Носталгия.

Следващата класация е крайно субективна. Всеки има сантименти, трудно е да се съберат десетте най-емблематични заглавия от края на миналия век. Представяме Ви нашия избор, ето кои сме подбрали в първата част на материала:

10. Супер Соник

Играта е от типа „jump and run“. Влудява малки и големи. Толкова е проста, а същевременно толкова красива. Дори Майкъл Джексън е зарибен от идеята да подскача и тича с популярния таралеж Соник. Поплегендата е луд по заглавието, предлага да направи саундтрака към третата му част. Едно време не се нуждаехме от сложни мисии, експлозии и ефекти, за да се забавляваме.

9. Халф-лайф

По това време шутърите разчитат най-вече на… стрелбата. Каква изненада, нали? Е, тази игра обръща особено внимание на историята и така прекроява завинаги световната гейминг карта. Малки и големи изпълняват мисиите до вманиачаване. Нямат търпение да минат на следващото ниво, за да разберат какво ги чака – каква ли задача ще им бъде поставена. Халф-лайф е толкова детайлна за времето си, че спокойно може да бъде посочена като най-реалистичната игра за това десетилетие. В Интернет все още ежедневно се повдига въпросът за третата част на поредицата…

8. Дуум

Класика. Друг шутър от първо лице, емблематичен за зората на гейминга. Интернет кафетата бяха пълни с плакати на герои от Дуум. Оказа се, че всеки тайно се надява да грабне пистолет в ръка. А след като вземе оръжието, идва интересната част – стреляне по демони на воля. Заглавието е определяно от мнозина за „бащата“ на този жанр. Ражда изцяло нова субкултура в света на видео игрите. Поредицата е актуална и днес със своите модернизирани и усложнени версии.

7. Старкрафт

Основополагащо заглавие – тотален хит и в наши дни. Стара легенда гласи, че за да поискаш ръката на момиче от Южна Корея, първо трябва да победиш баща ѝ на Старкрафт. Звучи достоверно. Не е обществена тайна, че за корейците това е национален спорт! Играта е сред най-популярните стратегии за всички времена, а навярно и най-популярната. Многократно печели награди за „заглавие на годината“. Продадените копия в края на 90-те са над 10 милиона. В наши дни това не звучи толкова впечатляващо, но замислите се колко хора са имали достъп до компютър тогава.

6. Супер Мaрио

Бихме поставили тази игра и по-напред в класацията. Навъртените часове пред монитора или с джойстик в ръка на домашната „Сега“ са повече от звездите на небето. Старата школа знае за какво става въпрос. За мнозина от нас, децата на 90-те години, е достатъчно само да зърнем снимка на мустакатия герой… и започваме да си тананикаме култовата мелодия. Играта е велика и завинаги остава в сърцата на ценителите.